Главният прокурор Сотир Цацаров предложи неговият наследник да бъде избран

...
Главният прокурор Сотир Цацаров предложи неговият наследник да бъде избран
Коментари Харесай

Цацаров предложи новият главен прокурор да бъде избран на 14 ноември

Главният прокурор Сотир Цацаров предложи неговият правоприемник да бъде определен на 14 ноември. 
 Лозан Панов: Главният прокурор е най-силната политическа персона в България  Президентът стартира поредност от срещи поради избора на идващия основен прокурор
Цацаров представи представи график на процедурата, който беше утвърден от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Решението на прокурорската гилдия би трябвало да бъде утвърдено и от Пленума на Висш съдебен съвет.

Цацаров предлага процедурата за избор на нов основен прокурор да стартира на 15 юли. Кандидати могат да бъдат предлагани от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет и от правосъдния министър. 

Предложенията ще бъдат обсъждани на четири поредни съвещания на Пленума на Висш съдебен съвет - на 18, 22, 25 и 29 юли, след което в 14-дневен период претендентите ще показват концепциите си. 

До 7 октомври Комисиите по професионална нравственос и атестиране и състезания би трябвало да показват отчети, които ще бъдат разисквани на 30 октомври. 

Университети и неправителствени организации могат да задават въпроси към претендентите до 6 септември. 

Кандидатите ще бъдат изслушани на 14 ноември, когато ще се организира и гласуването. Изборът се прави с квалифицирано болшинство - с цел да бъде определен един претендент, за него би трябвало да са дали своят вот не по-малко от 2/3 от членовете на Висш съдебен съвет. 

След това на президента се предлага да подпише декрет за назначението на основен прокурор. Президентът може да откаже да подпише декрет, като в този случай процедурата се връща във Висш съдебен съвет.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР