Главният прокурор Сотир Цацаров поиска задържаният заради връзки с банда

...
Главният прокурор Сотир Цацаров поиска задържаният заради връзки с банда
Коментари Харесай

Цацаров поиска уволнение за задържан за връзки с банда прокурор

Главният прокурор Сотир Цацаров изиска арестуваният поради връзки с тайфа в Столичната правосъдната палата плевенски прокурор да бъде уволнен. Днес Цацаров е внесъл предложение до прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) за формиране на дисциплинарно произвеждане против Димитър Захариев. Аргументите са - позволени нарушавания на Кодекса за етично държание на българските магистрати, накърняващи съществено престижа на правосъдната власт.

След предаване на " Нова телевизия " от средата на май основният прокурор се е самосезирал и разпоредил осъществяване на инспекция от инспектората на прокуратурата поради данни за осъществено дисциплинарно нарушаване от прокурор Захариев, осведоми пресцентърът на държавното обвиняване.

В хода на инспекцията било открито, че преди да встъпи в служба като младши прокурор в районна прокуратура в град Левски през 1997 година, прокурор Димитър Захариев е бил едноличен притежател и шеф на " СИДИЕМ " ЕООД Плевен, чийто главен предмет била охранителна активност.

На 12 юни 2014 година Захариев е избран за наблюдаващ прокурор по следствие за ликвидиране след гибел на немски жител. Така той се е срещнал със брачната половинка на умрелия. На 22 април 2015 година Захариев прекратил наказателното произвеждане, а малко по-късно още веднъж се срещнал със брачната половинка на умрелия и ѝ отправил предложение тя да изкупи дяловете на съдружника на татко му в " Петромакс " ООД. Тя обаче отказала, тъй като в случай че щяла да влага пари, по-добре било да се сътвори нова охранителна компания.

В осъществяване на уговореното на 14 април 2015 година брачната половинка на умрелия учредила " Хард Секюрити 2000 " ЕООД Плевен с главен предмет - охранителна активност. След учредяването на сдружението, по гледище на прокурор Захариев за шеф бил назначен негов непосредствен другар. Захариев взел участие неофициално в активността на сдружението като направлявал шефа и работните срещи се провеждали с негово присъединяване. Освен това, възползвайки се от контактите си, Захариев се заел интензивно с набирането на клиенти.

В края на 2015 година – началото на 2016 година обвинителят довел във компанията Камен Балбузанов- Куката. Той бил доведен от Захариев в началото като клиент, а по-късно прокурорът уведомил шефа, че Куката ще набира клиенти против комисионна. Въпреки изразеното от шефа противоречие, Балбузанов почнал да посещава постоянно офиса на компанията и да се включва в работните срещи.

В излъчения запис по " Нова телевизия " е документирано посещаване и на прокурор Захариев дружно с Камен Балбузанов в цех " Вапцаров ", охраняван от " Експрес Секюрити 2000 " ЕООД. Целта на визитата била да се предложат услугите на " Хард Секюрити 2000 " ЕООД като охранителна компания, показват от прокуратурата. Заедно с Балбузанов, Захариев е посетил със същата цел и други обекти, охранявани от сдружението.

В края на април тази година бе разрушено незаконно съдружие, за чийто началник прокуратурата уточни точно Куката.

Проверката след сезирането на Цацаров е открила, че с дейностите и държанието си Захариев е нарушил правилото на честност и благовъзпитание. " Поведението е несвоевременно и непочтено и е уронило освен персоналния му престиж, само че и значително е уязвило престижа на правосъдната власт ", се споделя още в известието. В него се добавя, че тези дейности съставляват дисциплинарно нарушаване заради което основният прокурор е сезирал прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

В началото на юни Захариев бе арестуван в Съдебната палата в София, без да се е укривал - това стана в почивката по време на правосъдно съвещание по друго дело, по което е обвиняем за насила върху очевидец по делото " Октопод ". Арестът му бе обвързван с друго следствие на профилираната прокуратура - че е оказвал логистична помощ на разрушената през април незаконно съдружие, занимавала се с рекет, палежи, побоища и насилствена защита на огромни търговски обекти с началник - Куката. Захариев бе упрекнат за присъединяване в проведена незаконна група. Към момента Захариев е с мярка за неотклонение - домакински арест.

В днешното известие на прокуратурата се напомня, че още през лятото на 2015 година основният прокурор е внесъл предложение за краткотрайно премахване на Захариев от прокурорската служба поради първото му повдигнато обвиняване за опит за насила по отношение на очевидец в процеса " Октопод ", по което към този момент тече дело в съда. Тогава Висш съдебен съвет го е отстранил краткотрайно от служба.

На 26 април 2016 година основният прокурор още веднъж е внесъл искане за освобождение на Димитър Захариев като прокурор поради несъответственост, защото след краткотрайното си премахване от служба е почнал да упражнява комерсиална активност. " На 25 март 2016 година във фирменото досие на " ХАРД СЕКЮРИТИ 2000 " ООД е отразено, че Димитър Захариев е вписан като съучастник в посоченото сдружение с размер на дялово присъединяване 2 000 лева (40 % от капитала) ", показват от прокуратурата.

На 15 юни 2016 година Висш съдебен съвет отсрочват за последващо съвещание разглеждането на предлагането на основния прокурор. А на 27 юли 2016 година не приема предлагането на Цацров за освобождение на Захариев, тъй като несъвместимостта е била отстранена.

Освен това в края на предходната година, откакто е бил импортиран обвинителният акт против Захариев, е направено искане от прокурора до съда за отстраняването му от служба. През февруари т.г. Софийският градски съд е отказал отстраняването му с аргумента, че обвиняването за опит за насила на очевидец не е по отношение на работата му, както и че следствието е завършило и той не може да въздейства на очевидците. Три дни по-късно и Софийският апелативен съд не приема настояването на прокуратурата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР