Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на шестима народни представители.

...
Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на шестима народни представители.
Коментари Харесай

Цацаров поиска имунитетите на шестима депутати

Главният прокурор Сотир Цацаров изиска имунитетите на шестима народни представители. "Исканията касаят позволение за възбуждане на наказателно произвеждане ", оповестиха от прокуратурата в четвъртък (8 ноември).

Става дума за снемане на имунитета на Георги Михайлов от Българска социалистическа партия за закононарушения по умишлена занемареност и подписване на неизгодни контракти. В държавното обвиняване са получени материали от следствие на "Икономическа полиция " на Столична дирекция на вътрешните работи с предложение за формиране на досъдебно произвеждане. "От тях, както и от приложените контракти за доставка на лекарства и консумативи, е видно, че към 31.05.2018 година отговорностите на Специализирана болница за интензивно лекуване на хематологични болести - София (СБАЛХЗ ЕАД) към всички снабдители са в общ размер на 24 359 808 лв.. В хода на инспекцията от чиновниците на Столична дирекция на вътрешните работи е открито, че за интервала 07.05.2015 година - 19.04.2017 година шеф на болничното заведение и шеф на комерсиалното сдружение е бил Георги Михайлов, като в това качество той е сключил преобладаващата част от договорите, последица от които е посоченото финансово положение на лечебното заведение ", се споделя в известието на прокуратурата.

Главният прокурор желае снемане на имунитетите и на трима представители на "Воля ", отпред с водача и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки. Към него са прибавени Кръстина Таскова и Пламен Христов. Спрямо тях, по досъдебно произвеждане, почнало в окръжната прокуратура във Варна, са повдигнати и предявени обвинявания за изнудване. Всеки от тримата към този момент е дал документално единодушие за снемането на неговия депутатски имунитет. "Понастоящем делото е признато по подготвеност от Специализираната прокуратура, като наблюдаващият прокурор, с оглед събраните доказателства, е приел, че са налице учредения за привличане към наказателна отговорност на Марешки, Тодорова и Христов и за сговаряне на осъществяване на закононарушения, посредством които се цели да се набави имотна полза ", отбелязва пресцентърът на прокуратурата

На прицела на Цацаров е и Борис Кърчев от ГЕРБ. Прокурорска инспекция по цивилен сигнали и такива на Неправителствени организации открила "достатъчно данни за осъществено от Борис Кърчев данъчно закононарушение - като ръководещ "Би Би Си Кейбъл " ООД той избегнал заплащането на данъчни отговорности в изключително огромни размери - 320 000 лв. Данък добавена стойност, като удостоверил лъжа в подадена Справка - декларация по ЗДДС и употребявал документи с погрешно наличие: отчетни регистри и данъчни фактури и приспаднал неследващ се данъчен заем ". Според обвиняването Кърчев завъртял сходна скица и с компанията "КТВ " ООД.

Сотир Цацаров желае снемане на имунитета и на представителя на парламентарната група на Българска социалистическа партия Елена Йончева "за закононарушение по член 253 алинея 5 вр. алинея 1 Наказателен кодекс - изпиране на пари в изключително огромни размери ". "Въз основа на постъпил сигнал от народни представители и след осъществена инспекция, в Специализираната прокуратура е формирано досъдебно произвеждане за такова закононарушение - за осъществени финансови интервенции с парични средства, присвоени от "КТБ " АД (в несъстоятелност) и са прикривани посредством офшорна компания – "Далий Трейдинг Лимитид " действителните права върху парични средства на "КТБ " АД (в несъстоятелност) в изключително огромни размери, за които се знае или допуска, че са добити посредством закононарушение по член 203 Наказателен кодекс и казусът е изключително тежък ", се споделя в известието на прокуратурата. Освен това се прецизира, че "предстоят голям брой дейности по следствието, свързани с определяне на метода на предписание с тези средства, както и съблюдаване на наредбите на данъчното законодателство ". Сигналът против Йончева бе импортиран преди четири месеца от депутати на ГЕРБ, отпред с Делян Добрев.

Веднага след оповестението на информацията Михайлов, Йончева и Кърчев оповестиха в коридорите на Народното събрание, че се отхвърлят от имунитетите си.

Председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разяснява, че алената партия поддържа своите депутати и те няма да бъдат изключени от парламентарната група. Лидерът на левицата акцентира, че всички вярвали в невинността на Михайлов и Йончева. А самата Йончева сподели, че обвиняването е скица за заплашване и репресии.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР