Главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде отнето българското гражданство

...
Главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде отнето българското гражданство
Коментари Харесай

Цацаров поиска отнемане на българското гражданство на трима руснаци и казахстанец

Главният прокурор Сотир Цацаров изиска да бъде отнето българското поданство на трима съветски жители и на един от Казахстан.

Причините са настояването на Цацаров са сигнали, постъпили от Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС), за нарушавания при процедурата по придобиването му, както и неизпълнени отговорности за поддържане на направени вложения, станали съображение за приемане на българското поданство.

Цацаров е отправил предложенията си до министъра на правораздаването, оповестиха от прокуратурата.
Два от случаите са свързани с приемане на поданство въз основа на подправени документи, а други - против задължения за вложения, които не са изпълнени.

ДАНС е открила, че роденият в Руия Сергей Дружинин и казахстанският жител Каир Рахимов са получили българско поданство по натурализация посредством декларация на погрешни данни. Други двама руснаци - Владислав Левицкий и Галина Улютина са създали първични вложения в България, само че откакто са получили българско поданство освен не са ги удвоили, както изисква законът, а не са развивали никаква активност.

От настояването на основния прокурор се вижда, че за четиримата чужденци от дълго време са били налични доказателства за съмнителния метод, по който са получили български документи.

Каир Рахимов е получил поданство през 2011 година за заслуги към България, макар че тогава към този момент е бил търсен от Интерпол за пране на пари. По това време е бил разследван и в България за финансови злоупотреби.
През 2008 година съветският жител Сергей Олегович Дружинин е показал предложение от министър Петър Мутафчиев, че като огромен вложител през компанията " Монтес аури " заслужава поданство поради особени заслуги.

Проверка обаче е посочила, че транспортният министър не е отправял такова предложение. При претършуване в дома му в пловдивското село Брестник преди 9 година е открит образец от документа, както и други документи за инвестиция на Дружинин. Още тогава е почнало следствие за документни закононарушения, само че против незнаен причинител, който по този начин и не е бил открит. Заради това следствието е спряно.

От настояването на Цацаров е видно и че има данни, че Владислав Левицкий е закрил всичките си сметки в страната и не е поддържал инвестицията си откакто е получил българско поданство. Същият е казусът и с Галина Улютина. От прокуратурата оповестяват, че ревизират още сходни сигнали на ДАНС.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР