Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи предложенията на БСП, ВМРО и

...
Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи предложенията на БСП, ВМРО и
Коментари Харесай

Цацаров съгласен да отпадне съкратеното съдебно следствие при умишлени убийства

Главният прокурор Сотир Цацаров поддържа предложенията на Българска социалистическа партия, Вътрешна македонска революционна организация и ”Воля ” да отпаднат съкратените правосъдни следствия при умишлени убийства и при тежка телесна щета. Това е една от посоките, които дебатират депутатите от правната комисия, а другата е предлагането на ГЕРБ, обвързвано с смяна в Наказателния кодекс.
ГЕРБ, Българска социалистическа партия и " Обединени патриоти “ към този момент внесоха обособени законопроекти за промени в наказателното произвеждане при тежки закононарушения. Цацаров, представен от БНР съобщи, че е уверен, че би трябвало да отпадне съкратеното правосъдно разследване за тежките умишлени закононарушения, защото това е ценностен избор сред това дали желаеме бърз и ефикасен развой, или да бъде задоволено публичното възприятие за правдивост. Той заложи на второто.

Що се отнася до плана на ГЕРБ, неговите опасения са, че в случай че тази смяна, обвързвана със съкратеното разследване, бъде направена през Наказателния кодекс, това ще даде опция, когато се стигне до финала на следствията и до каузи, подсъдими или обвинени да се възползват от по-леката мярка, т.е., още веднъж, макар че има смяна, те да могат да получат редукция от 1/3.

На съвещанието на правната комисия участват представители на Върховния касационен съд и правосъдният министър, както и близки на жертви на тежки закононарушения, а това дава съображение да се чака, че ще се реализира единодушие по тези законопроекти, които през днешния ден се чака да бъдат признати на първо четене.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР