Главният прокурор Сотир Цацаров отказа на съуправляващата ВМРО да иска

...
Главният прокурор Сотир Цацаров отказа на съуправляващата ВМРО да иска
Коментари Харесай

Цацаров затвърди законността на Хелзинкския комитет

Главният прокурор Сотир Цацаров отхвърли на съуправляващата Вътрешна македонска революционна организация да желае от съда закриването на Българския хелзикнски комитет (БХК), както и да го проверява. Така на процедура Цацаров затвърждава законността на правозащитната организация.

Преди седмица представители на Вътрешна македонска революционна организация внесоха до Цацаров искане за прекратяването на активността на БХК поради позицията му по случая с Джок Полфрийман и предварителното му освобождение от пандиза. Според партията комитетът е направил " неприемлива интервенция в правосъдната система ".

Обвинител №1 обаче отхвърля сигнала на Вътрешна македонска революционна организация като " безпочвен ", оповестиха във вторник от ВКП. В претекстовете си Цацаров показва, че в Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) са избрани ясно случаите, когато се приключва активността на сдруженията, което е и най-тежката мярка. Една от хипотезите, при които е допустимо искане на закриване на сдружението, е работата му да е обвързвана с тероризъм и да е включено в подобаващ лист. Според Цацаров в сигнала на Вътрешна македонска революционна организация няма данни за такава активност на БХК. Нямало и други учредения за закриване - в случай че активността опонира на конституцията, на законите и положителните нрави, в случай че сдружението не е учредено по законовите правила и в случай че е оповестено в неплатежоспособност.

Относно изказванията на Вътрешна македонска революционна организация за напън от страна на БХК върху независимостта на съда посредством образуване на семинари и образования на магистрати и обвързването им с освобождението на Полфрийман Цацаров декларира, че в конституцията няма сходна възбрана.

Главният прокурор счита, че подателите на сигнала могат сами да предявят иск до Софийския градски съд (СГС), в случай че са уверени, че изказванията им обосновават решение за преустановяване активността на правозащитната организация.

От Вътрешна македонска революционна организация незабавно оповестиха, че ще внесат в Софийски градски съд искане за прекратяването активността на БХК.  " Няма по какъв начин да не се съобразим с решение на прокурора. Имахме вяра в това, че откакто е намерил доказателства, с цел да желае преразглеждане на делото, ще откри доказателства и в тази посока - че има интервенция в правосъдната власт. Това е негово решение. Той ни насочва към дело, което ние да водим пред съда. Смятаме, че тази организация е нездравословна и би трябвало да бъде закрита ", съобщи депутатът Александър Сиди пред БНР.

ОБРАТ

Решението на Сотир Цацаров бележи поврат в връзките му с БХК, откакто преди два месеца той отхвърли да одобри и още веднъж върна годишния отчет на организацията за положението на правата на индивида у нас. Зам.главният прокурор Иван Гешев пък го одобри, само че изпрати на БХК без пояснение на посланието си училищен издания на " Под игото " на Иван Вазов и алманах с разкази на Йордан Йовков.

Миналата седмица министър председателят Бойко Борисов се разграничи от съдружния си сътрудник Вътрешна македонска революционна организация и отбрани Хелзинкския комитет, като уточни, че са работили добре, когато се е налагало.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР