Главният прокурор Сотир Цацаров официално е изпратил на премиера Бойко

...
Главният прокурор Сотир Цацаров официално е изпратил на премиера Бойко
Коментари Харесай

Прокуратурата се намеси в казуса с Национален парк Пирин

Главният прокурор Сотир Цацаров публично е изпратил на премиера Бойко Борисов предложение за дейности на държавното управление във връзка с концесията на „ Юлен” в Национален парк „ Пирин”. Разширяването на ски зоната и опасенията от всеобща сеч към този момент няколко месеца подвигат жители на митинг.

От формалната информация излиза наяве, че на 26 февруари т.г. „ Зелените” са подали сигнал във Върховната касационна прокуратура с изказвания за осъществени закононарушения по отношение на концесията и непозволена държавна помощ за „ Юлен”, като по предписание на Цацаров се прави персонална инспекция от прокурор.

От държавното обвиняване вършат обширен обзор на дейностите на страната по линия на концесията от 2001 година до момента. Припомня се геодезическото замерване от 2010 година, което открива, че „ Юлен” употребяват 164,78 ха при позволени 99,55 ха.

Отделено е внимание и на одитния отчет на Сметната палата за интервала 2009 година – 2011 година Според него до 2009 година в екоминистерството не е имало условия за съответен надзор, а самият концесионен контракт има огромни празноти във връзка с концесионното заплащане, банковата гаранция, опазването на околната среда и неустойките.

Прокуратурата преглежда целия път на препоръчаните в следствие промени в контракта, които по този начин и не са станали факт до сегашния миг – като в това време са били анулирани някои от нормативните актове, на които той се базира. Даже при започване на март т.г. от „ Юлен” са предложили да дискутират несъгласията по контракта с Министерство на околната среда и водите, само че от ведомството не са действали по това предложение.

Именно по тази причина Сотир Цацаров предлага неотложно да се подхващат дейности за изменение и допълнение на концесионния контракт, както и привеждането на употребяваната от концесионера повърхност с тази, за която е подписано.

Работата по преписката на Върховната касационна прокуратура продължава с инспекции на прокурорски постановления за отвод от формиране на досъдебно произвеждане по сигнали за позволени нарушавания и несъблюдение на концесионния контракт.

Продължава работата на прокуратурата отношение на изказванията за нарушаване на Закона за държавните помощи на база на контракти със сдружението „ Българска федерация по ски “ и сдружението „ Български ски пул “ ЕООД. Това е предоставено на Софийската градска прокуратура.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР