Главният прокурор Сотир Цацаров не намира основания за искане до

...
Главният прокурор Сотир Цацаров не намира основания за искане до
Коментари Харесай

Цацаров сподели мотивите си защо не може да закрие БХК

Главният прокурор Сотир Цацаров не намира учредения за искане до съда за преустановяване на Българския хелзинкски комитет (БХК). Според обвинител номер едно, подаденият на 30 септември сигнал на Вътрешна македонска революционна организация е безпочвен.
В подадения сигнал на " Вътрешна македонска революционна организация Българско национално придвижване " от депутата Александър Сиди и Ангел Джамбазки, български представител в Европейския парламент, са направени претенции за " започване на следствие на активността на БХК заради подозрение за директна и косвена интервенция в работата на правосъдната власт и нарушение на правилото на самостоятелност и безпристрастност на българските магистрати. Другото значимо искане е за преустановяване на активността на сдружението.
Твърди се, че БХК се намесва в самостоятелната правосъдна система на Република България, както директно (чрез мнения по каузи, лобистки апели до съда в интерес на подсъдимите, реализиране на процесуално посланичество на подсъдими лица), по този начин и индиректно (чрез организирането на безвъзмездни семинари и почитане с награди).
Принудителното преустановяване на юридически индивид е допустимо най – тежката глоба и по тази причина плануваните хипотези в член 13 ЗЮЛНЦ следва да се ползват ограничаващо. И това е по този начин, защото юридическите лица с нестопанска цел, избрани да правят общественополезна активност са основани, с цел да подкрепят развиването и одобряването на духовните полезности, гражданското общество, опазването на здравето, науката, културата, да подкрепят обществено слабите, инвалидите и лицата, нуждаещи се от помощ, да пазят човешките права, околната среда и други цели, се показва в претекстовете на решението на основния прокурор.
В сигнала не се твърди реализираната от сдружението активност да е ориентирана към подкрепяне на тероризма – учредения, при съществуването на които само основният прокурор е интензивно легитимиран да сезира съда по регистрация с искане за преустановяване на активността на сдружението, написа още в претекстовете си Цацаров.
Твърденията в настояването за преустановяване на активността на  " Български хелзинкски комитет " за оказан " директен и индиректен …натиск и въздействие върху българските магистрати " в нарушаване на член 117, алинея 2 от Конституцията на Република България, с оглед реализираните действия под формата на проведени безвъзмездни обучителни семинари за магистрати и обезпечаването на процесуална отбрана на избрани лица, като част от законно декларираните цели при регистрацията на сдружението, не сочат на неразрешена от Конституцията и законите активност, която предстои на инспекция, с оглед и на към този момент подхванатите дейности по реда на член 424 Наказателно-процесуален кодекс.
Подателите на сигнала като интензивно легитимирани да предявят иск пред Софийски градски съд, на съображение член 13, алинея 1 т. 3 б. " б " от ЗЮЛНЦ,, могат да упражнят това си право, в случай че смятат, че изказванията им обосновават постановяване на решение за преустановяване на активността на Сдружение " Български хелзинкски комитет ", приключват претекстовете на основния прокурор.
Припомняме, че по-рано министър председателят Бойко Борисов също се разграничи от настояването на съдружните си сътрудници ВМРО-БНД да бъдат подхванати ограничения от страна на българската прокуратура за закриване на БХК. " Дори не сме обмисляли сходен вид ", съобщи Борисов.
Пълният текст на претекстовете на прокуратурата - четете ТУК!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР