Главният прокурор Сотир Цацаров награди прокурора по делото за разпространение

...
Главният прокурор Сотир Цацаров награди прокурора по делото за разпространение
Коментари Харесай

Цацаров отличи прокурорката по делото с/у имамите

Главният прокурор Сотир Цацаров награди прокурора по делото за разпространяване на коренен ислям Недялка Попова от ОП-Пазарджик, следовател Даниела Янева от ОСлС към Оперативна програма – Пазарджик, и екипа от ДАНС, работили по случая, за образцово осъществяване на служебните им отговорности.

Делото за разпространяване на коренен ислям е формирано на 4.06.2009 година в ОП- Пазарджик против незнаен причинител по закононарушение по член 109 алинея 1 и алинея 2 във вр. с член 108 алинея 1 от Наказателен кодекс. В хода на следствието е открито, че се касае за незаконна конструкция на ислямската организация „ Ал Уакф Ал Ислами ”, в която вземат участие български жители, приключили Ислямски университет в гр.Медина, Саудитска Арабия. Ръководителите на структурата развиват активност по налагане и одобряване идеологията на радикалния ислям  - „ салафизма ”.  Организацията е  развивала активност на територията на три области – Пазарджишка, Благоевградска и Смолянска.

На 04.10.2010 година са направени претенции до Оценка за съвместимост - Пазарджик за претършуване на жилища и пространства, употребени от организацията. На 06.10.2010 година е извършена интервенция на територията на трите области от прокуратурата и сътрудници на ДАНС, като са конфискувани голям брой движимости, литература и пари.

Обвинителен акт в Оценка за съвместимост Пазарджик е импортиран на 14.06.2012 година против 13 лица. Делото е известно като „ Делото против 13-те имами “. 

С присъда от 2014 година на Оценка за съвместимост Пазарджик са осъдени  на отнемане от независимост:

- Саид М. от гр.Сърница/една година условно и 3000 лв. глоба/ 

- Абдуллах С. от с.Кандови,общ.Велинград /девет месеца отнемане от независимост и 3000 лв. глоба/,    

- Ахмед М. от гр. Пазарджик/ една година отнемане от независимост с прибавени 3 години от предходна присъда и санкция в размер на 5000 лева/.

На останалите е постановена санкция.

Присъдата е протестирана и обжалвана пред Апелативен съд -  Пловдив. Съдът постановява санкции за Саид М. и Абдулах С. На Ахмед М. наказването е увеличено на 2 години отнемане от независимост.

Следва обжалване на въззивната присъда пред Върховен касационен съд от Ахмед М. Присъдата е анулирана в целокупност, в това число и в частта, в която е влезнала в действие за санкциите. Върховният касационен съд връща делото на Апелативен съд - Пловдив за ново разглеждане.

Апелативен съд – Пловдив преглежда делото, като в него взе участие наблюдаващия прокурор от Оперативна програма – Пазарджик Недялка Попова.

На 30.03.2018 година Апелативен съд – Пловдив удостоверява присъдата на Окръжен съд – Пазарджик по отношение на Ахмед М. Присъдата още веднъж е обжалвана от подсъдимия пред Върховен касационен съд.

На 25.04.2019 година Първо наказателно поделение на Върховен касационен съд осъжда Ахмед М. на 1 година отнемане от независимост. Към нея е присъединено и наказване от предходна присъда на Окръжен съд  - Пазарджик, в действие от 20.11.2004 година от 3 години отнемане от независимост. Остава и санкцията в размер на 5000 лв..

Ахмед Муса Ахмед е арестуван още същия ден и наведен в Затвора гр. Пазарджик за изтърпяване на общо наказване от 4 години отнемане от независимост.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР