Главният прокурор Сотир Цацаров и зам.-главният прокурор Иван Гешев проведоха

...
Главният прокурор Сотир Цацаров и зам.-главният прокурор Иван Гешев проведоха
Коментари Харесай

Цацаров и Гешев се срещнаха с шефа на Евроджъст

Главният прокурор Сотир Цацаров и зам.-главният прокурор Иван Гешев организираха работна среща в Хага с президента на Евроджъст Ладислав Хамран, оповестяват от пресцентъра на прокуратурата.

Основна тематика в диалозите бе съдействието в битката с проведената престъпност и корупцията, противодействието на тероризма, трафика на хора и незаконната миграция. Участие в разискванията взеха и българският представител в Евроджъст Иванка Которова и завеждащият отдел „ Международен “ във ВКП Цветомир Йосифов.

В хода на срещата основният прокурор Сотир Цацаров и президентът на Евроджъст Ладислав Хамран подчертаха отличната взаимна работа. Като образци бяха посочени голям брой сполучливи интервенции, измежду които ХАЛИФАКС (срещу противозаконната миграция); акцията против финансирането на тероризъм по системата Хавала; карцерът на водачи на ОПГ за данъчни закононарушения, задържани в Испания и предадени на българските власти; задържането на телефонни измамници на територията на Румъния, както и дейностите на взаимния екип за следствие сред България и Норвегия, довели до ареста на лица, занимаващи се с детска порнография.

Обсъдена бе и работата на Националното бюро на България в Евроджъст, на която господин Хамран даде висока оценка. През 2018 година българското бюро в европейската организация е работило по 454 случая на интернационално съдействие при следствието на закононарушения (6-то място по размер работа измежду 28-те държави-членки - след Италия, Германия, Франция, Австрия и Румъния).

Евроджъст е орган на Европейския съюз за наказателноправно съдействие, той подкрепя и координира следствията на обособените държави-членки по избрани типове закононарушения като тероризъм, проведени незаконни групи, трафик на хора, опиати, оръжие, корупция, измами, противозаконна миграция и други типове тежка проведена престъпност. Всяка държава-членка има свое Национално бюро в седалището на организацията в Хага, Кралство Нидерландия. Решенията на Евроджъст се вземат от орган, наименуван Колегия, който избира за президент един от 28-те национални представители с мандат от 3 години. Ладислав Харман оглавява институцията от ноември 2017 година Той е прокурор с над 20-годишен опит в областта на икономическите закононарушения, корупцията и възобновяване на активи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР