Главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния касационен съд

...
Главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния касационен съд
Коментари Харесай

Цацаров подкрепи Гешев с остри и лични нападки към Лозан Панов

Главният прокурор Сотир Цацаров и ръководителят на Върховния касационен съд предстоящо си размениха остри реплики по време на процедурата за избор на Иван Гешев за основен прокурор. Панов разяснява напълно качествата на номинирания, до момента в който Цацаров с изключение на поддръжка за Гешев изрази и персоналното си мнение и злост към Панов.
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов съобщи, че днешният избор е основен за правовата страна. Панов се изрече срещу номинация на Гешев като посочи че не е получил информацията, която е изискал с цел да се запознае с професионалните му качества

По думите му, с единствената кандидатура липсва състезателност в тази процедура. Той попита кой и по какъв начин предложи Гешев, по какъв начин дефинираха, че той е най-хубав, обсъждани ли са други кандидатури. Според него това е останало изцяло неразбираемо.

Той уточни, че оценката за професионалните качества не се извеждат случайно, а се обуславят от справедливи критерии.

" Смущаващи бяха идентичните мнения, които постъпиха във Висш съдебен съвет. Как прокурори, следователи и чиновници са съумели да се осведомят за работата Иван Гешев, напълно не излиза наяве. Аз персонално няколко пъти пробвах, само че по този начин и не съумях. Подкрепата, която идваше от цялата страна, изглеждаше по-скоро като пиар акция, а не като спонтанна поддръжка. А магистратите, които са работили с него, са доста малко. Когато тези мнения са постфактум, по-скоро наподобяват като спешен пиар. Кой и по какъв начин предложи на членовете на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет господин Гешев за претендент за основен прокурор? По какви критерии е бил избран той? Обсъждани ли са и други кандидатури и кои качества са се оказали най-важни за тази номинация? Тази акция мина в невиждана интензивност на прокуратурата ", съобщи Панов.

Според него в оценката на двете комисии има най-много декларативни формулировки като " претендентът дава отговор на условията ", " работи чудесно в екип " и други, а статистиката за делата и обвинителните актове, по които е работил Гешев, са само по количествени, само че не и по качествени индикатори.

Панов бе първия който съобщи, че не поддържа номинацията на Гешев. Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че не е имал планове да се изрича, само че въпреки всичко взе думата, по думите му предизвикан от казаното от Лозан Панов.

" Вярвам, че Гешев е положителното решение за прокуратурата и ще го поддържа без да очаквам благодарности от него. Ако аз чакам от Иван Гешев признателност, на същото съображение и аргументи би следвало да чакам признателност и от Панов. Ще поддържа Иван Гешев, тъй като знам по какъв начин той работи, тъй като знам, че не се е огънал в най-тежкото време. Знам какви компликации костваше на мен навлизането в тази работа и решаването на всички проблеми, които заварих. Винаги след нас има други хора и постоянно те ще създадат повече. Работил съм задоволително време с Иван Гешев, с цел да кажа, че отпред на прокуратурата би трябвало да застане прокурор. Мина времето, в което отпред на прокуратурата застана юрист, мина времето, в което отпред на прокуратурата застана правист, консултант на президента, углавен арбитър. Дойде времето, в което отпред на прокуратурата би трябвало да застане прокурор ", съобщи Сотир Цацаров.

Той разяснява митингите като сподели, че най-общо има две групи протестиращи – тези, които стачкуват по свое персонално разбиране и други, при които основният прокурор видя " гнусна политическа игра ".

" Гешев е неуместен за най-малко шест души с пари и медии. ", сподели още основния прокурор, който изрече цялостната си поддръжка за претендента.

След Цацаров, в поддръжка на претендента се изрече Боян Магдалинчев, който също разяснява както Иван Гешев по този начин и Лозан Панов.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР