Главният прокурор Сотир Цацаров и бившият член на ръководството на

...
Главният прокурор Сотир Цацаров и бившият член на ръководството на
Коментари Харесай

Цацаров и Гергов не дават да се разкрива информацията за срещата в ЦУМ

Главният прокурор Сотир Цацаров и някогашният член на управлението на Българска социалистическа партия Георги Гергов не са се съгласили да се изнесат данни от инспекцията на Инспектората към Висш съдебен съвет за срещата им в ЦУМ предишното лято дружно с предприемача и издател Сашо Дончев. Това се схваща от решението на шефката на Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) Теодора Точкова да откаже информацията на в. " Сега ", желана по Закона за достъп до социална информация.

На 10 юли 2017 година завърши инспекцията по тематиката за визитата на Цацаров в офиса на Гергов в ЦУМ, на която бе и Дончев. Изводът на ИВСС беше, че Етичният кодекс на магистратите не е нарушен, нито престижът на правосъдната власт е оскърбен от държанието на Цацаров. Проверката стартира след сигнал на гражданското придвижване " Боец ".

Вестникът е изискал акта от инспекцията, само че от инспектората са обяснили, че информацията е класифицирана като служебна загадка и е предпазена в идващите 6 месеца. След приключването на периода са поискали отново, само че Точкова е обяснила, че информацията е социална, само че няма да бъде предоставена. Причина за реакцията ѝ е отводът на Цацаров, както и този на Гергов да се оповестят данните, които ги засягат.

Съгласие са дали Дончев и " Боец ".

От ИВСС са питали и Би Ай Ти, излъчила репортаж по проблема, и оттова е пристигнало единодушие от основния изпълнителен шеф Симона Ангелова, само че инспекторатът не го признава за годно.

Според практиката на съда в Страсбург и на Върховния административен съд, когато става дума за обществени фигури, не се желае единодушието им, разяснява пред вестника юрист Александър Кашъмов от " Програма Достъп до информация ". Според него от инспектората не са желали да дадат информация, а и не са готови по Закона за достъп до социална информация, " по тази причина четат закона както им изнася ".

Той изясни, че когато трети лица не дават единодушие, би трябвало да бъде даден най-малко непълен достъп до информация. Освен това законът споделя, че " не е належащо единодушието на третото лице в случаите, когато то е длъжен индивид и отнасящата се до него информация е социална информация, както и когато е налице надделяващ публичен интерес от разкриването ѝ ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Скандалът Дончев - Цацаров (64)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР