Главният прокурор Сотир Цацаров е подал оставка. Тя е депозирана

...
Главният прокурор Сотир Цацаров е подал оставка. Тя е депозирана
Коментари Харесай

Главният прокурор Сотир Цацаров подаде оставка! Митивите - само тук

Главният прокурор Сотир Цацаров е подал оставка. Тя е подадена във Висшия правосъден съвет, където ще бъде гласувана в сряда. Със сигурност тя ще бъде подкрепена, защото Цацаров е провел предварителни диалози с сътрудниците си от прокурорската квота и тези от квотата на Пеевски.
Това заяви за Фрог нюз представителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова. Сотир Цацаров ще изпрати и отворено писмо до медиите, в което ще опише претекстовете си за това решение. Успяхме да се доберем до текста, от който ви предлагаме фрагменти.

Не депозирам оставка по „ персонални аргументи “ или поради „ здравословно положение “, както сме привикнали да чуваме. Проблемът е честен. Повече от шест години извършвам прищевките на Пеевски и компания. Не мога повече. Издължих са на Доган за поддръжката му при назначението ми на поста – нито един милионер от Движение за права и свободи не е проверяван за каквото й да било. Всички лица, които са поискали, са назначени на съответните постове в магистратурата, службите и в разнообразни ведомства. Прикрих и контрабандата на цигари от „ Булгартабак “. Прикривах същинските притежатели на „ Булгартабак “ и дадох опция тютюнопроизводството да бъде ликвидирано, поради бизнеса на двама-трима босове от Движение за права и свободи, които изкупуват продукцията и я препродават в чужбина.

Трудно взех решението, написа още в писмото. Знам, че прокуратурата е с най-ниско доверие от институциите. Знам че заслугата е основно моя. Нали аз назначих Иван Гешев първо за началник на Специализираната прокуратура, а по-късно и за мой заместител. Давах си сметка до какво ще докара това, само че бях задължен да го направя, тъй като никой различен не искаше да се захване с делото „ КТБ “. Гешев освен се съгласи, само че съобщи, че може да вкара в ареста половин България, само че ще се оправи с поставената задача. А тя, както всички към този момент са наясно, е от най-високите етажи на политиката.

Сега се вижда, че основният ни очевидец Бисер Лазов се проваля, само че не разполагаме с различен. Целта е да се отхвърля колкото може по-дълго основната роля на Пеевски и кръгът зад него във банкрута на банката.

Съжалявам и за натиска, който упражних върху предприемача Сашо Дончев на срещата в ЦУМ. Беше неуместно, само че такава бе повелята…

Давам си сметка и за срутва на свободата на медиите. Намесвал съм се, с цел да бъдат отстранени публицисти като Сашо Диков, Люба Кулезич, Ана Цолова и други, както и да бъдат проверявани непрекъснато най-критичните медии към мен, политиците и властта. На най-гласовитите сме повдигнали обвинявания. Наша е властта – вършим го. Всеки на мое място би го направил, тъй като подобен е моделът. Не съм нито Васил Левски нито Христо Ботев – елементарен български магистрат съм. Издигнах се до този пост с помощта на моята непримиримост и познаване на условията на българската политика. Левски и Ботев са едни наивници, които в днешните условия щяха да гният в ареста до момента в който им се случи някоя злополука…

Откритото писмо на Цацаров разказва и други случаи, за които той съжалява. Като сделката с съветския му сътрудник Юрий Чайка, да вземем за пример, да се прикрие казусът с отравянето на предприемача Емелян Гебрев, сина му и негов сътрудник от съветски сътрудници. За първи път разкрива и за какво е привикван от турския президент Ердоган, защо са го разпитвали американски спецове в Дубай и прочие Откровен е за ареста на кметицата на „ Младост “ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Знаех, че казусът е доста замърсен и скърпен с бели конци, по тази причина разпоредих задачата на Гешев. Може да бъдат оправдани, тъй като няма доказателства, само че те трябваше да бъдат отстранени. Да, трябваше в оня миг.

Превземането на либийския танкер „ Бадр “ също бе разпоредено. Не мога да кажа сега от къде и кого. Някой ден…

Чашата преля, когато избухна абсурдът с жилищата на Цветанов, Цачева и другите. Знаех, че ще би трябвало да ги вадим от калта и да ги изкарваме по-чисти от изворна вода. Цветанов ми звъни през пет минути. Все повтаря, че има огромна заслуга за назначението ми и би трябвало да му се реванширам. Звъни ми и това мекере – шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Никога не съм го харесвал, тъй като с цел да седне в стола ми е подготвен да свърши неща, за които даже Гешев би се замислил.

Има моменти в живота на човек, в които той си дава сметка, че с изключение на пари и кариера, има и други полезности. С отдръпването си от поста Главен прокурор, желая да потърся точно тези полезности. Знам, че тези самопризнания, ще бъдат възприети като първоаприлска смешка, само че не мога да очаквам повече. Корупцията в действителност погува тази страна. Затова взех решение, че най-малко един път в живота си човек би трябвало да постъпи честно. Поне веднъж…

Така приключва ревюто на Сотир Цацаров. Очаква се изказване на представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев, считан за един от най-доверените хора на Цацаров и Пеевски.

Екип
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР