Главният прокурор Сотир Цацаров е отправил сигнал до Инспектората към

...
Главният прокурор Сотир Цацаров е отправил сигнал до Инспектората към
Коментари Харесай

Цацаров пак скочи на БСП - иска проверка на забавено дело срещу депутат

Главният прокурор Сотир Цацаров е отправил сигнал до Инспектората към Висшия правосъден съвет, с което желае инспекция за забавени претекстове към присъда на Софийския градски съд (СГС) по отношение на депутата от Българска социалистическа партия Светла Бъчварова. 
 Цацаров изиска имунитета на шестима депутати - измежду тях са Елена Йончева и Марешки
Това става единствено ден, откакто Цацаров изиска имунитета на шестима депутати, трима от които са от Българска социалистическа партия. Социалистите дефинираха тези дейности на прокуратурата като опит за принуда и заплашване. 

Бъчварова, която е упрекната за сключването на неизгодна договорка като началник на Селскостопанската академия и по този начин е образователното заведение да бъде ощетено с повече от 1.3 млн. лева, е оправдана на първа инстация. Прокуратурата не е съгласна с решението на съда и е внесла митинг. До този миг обаче съдът не е изготвил претекстовете по това дело, което е причина Цацаров да изиска инспекция. 

Делото е формирано по импортиран на 12 април 2016 година от Софийска градска прокуратура обвинителен акт против народния представител от парламентарната група „ Българска социалистическа партия за България “ – Светла Бъчварова-Пиралкова за това, че на 13.08.2009 година, като Председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия /ССА/ е сключила неизгодна договорка, от която е произлязла забележителна щета  за   академията  -  в размер на 1 326 671,36 лева и казусът е изключително тежък - престъпление  по член 220  ал.2 във вр. с ал.1 от Наказателен кодекс. На 21.03.2016 г. основният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител, напомнят от държавното обвиняване.

Същият ден Светла Бъчварова - Пиралкова е дала единодушие за възбуждане на наказателно гонене против нея. На 25.03.2016 година е привлечена като обвинена и ѝ е взета мярка за неотклонение „ Подписка “.

Според обвинителния акт обект на злоупотребата са 9 726,224 дка аграрни земи, намиращи се в землището на с. Стражица и с. Карвуна. На 07.08.2009 година в Селскостопанската академия, която била ръководена от Бъчварова, е постъпило заявление от „ Литекс Комерс “ АД, представлявано от Гриша Ганчев , за подписване на контракт за взаимна активност със ССА, с даване на площите в с. Стражица и в с. Карвуна.

Без да е взето решение от Управителния съвет на ССА, на 13.08.2009 година Светла Бъчварова - Пиралкова, в качеството си на Председател на Управителния съвет на организацията е сключила контракт за взаимна научно изследователска и опитно – производителна дейност върху тази земеделска земя с „ Литекс Комерс “ АД. Договорът е сключен за период от 10 години, като „ Литекс Комерс “ АД е следвало да заплаща на ССА 17 500 лв. годишно или по 1,80 лв. на декар.

Агротехническите и икономическите експертизи, предоставени от Софийска градска прокуратура са потвърдили, че в същия интервал от време арендната цена за регионите, в които се намирала предоставената на „ Литекс Комерс “ АД земеделска земя е от 70 до 80 лв.. При действителна базова пазарна цена от 70 лв. за един декар обработваема земеделска земя, за отдадените по контракта 9 726,224 дка, сумата като доход за ССА би могла да бъде в размер на 680 835,68 лева В резултат  на сключения неизгоден контракт на Селскостопанската академия е породена щета в размер на 1 326 671,36 лв..

В хода на следствието са били разпитани 26 очевидци, 4 движимости лица са изготвили назначените експертизи.

След внасяне на обвинителния акт, с предписание на съдията-докладчик от 13.06.2016 година делото е върнато на СГП. Протестът против разпореждането за връщане не е почетен от Апелативен съд София и нов обвинителен акт е импортиран на 22.07.2016 година

Първото правосъдно съвещание е извършено на 26.10.2016 година, а на 26.06.2018 е постановена присъдата. С нея Софийски градски съд, наказателно поделение, 28-ми състав, е признал подсъдимата Светла Бъчварова – Пиралкова за невиновна по обвиняването за осъществено закононарушение по член 220 алинея 2 вр. алинея 1 Наказателен кодекс. На 29.06.2018 година

Софийска градска прокуратура е протестирала тази присъда, с искане за анулация и постановяване на нова, неоправдателна присъда, с налагане на плануваното в закона наказване от въззивния съд. До сегашния миг, в нарушаване на наредбата на член 308 Наказателно-процесуален кодекс, претекстовете към присъдата на първоинстанционния съд не са направени.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР