Главният прокурор Сотир Цацаров е категоричен в подкрепата си за

...
Главният прокурор Сотир Цацаров е категоричен в подкрепата си за
Коментари Харесай

Сотир Цацаров е категоричен в подкрепата си Гешев

Главният прокурор Сотир Цацаров е безапелационен в поддръжката си за Иван Гешев. Това стана ясно от отговора му на въпрос на Българска национална телевизия във връзка идния пленум на Висш съдебен съвет в четвъртък, на който ще бъде прегласувана кандидатурата на заместника му за обвинител номер едно.

Ирина Цонева с детайлностите.

Пред медиите Сотир Цацаров съобщи, че не вижда във върнатия от президента декрет резултат от политически напън. По думите му Румен Радев имал това конституционно право и му правело чест, че е стимулирал неподписването на декрет, тъй като по закон не е длъжен да показа претекстове.
Сотир Цацаров, основен прокурор: Направени бяха доста мнения. По обясними аргументи аз се въздържах от коментар. Зададени бяха и доста въпроси за какво президентът направи това, какво е обяснението. Колкото и на пръв взор нелогично да звучи, моят отговор е подобен - тъй като е президент.
Той направи това, на което има право и оттук насетне на ход е Висш съдебен съвет.
Цацаров съобщи също, че не счита, че ще се стигне до рецесия с избора на нов основен прокурор заради обстоятелството, че няма законово избран краен период за сключване на указа. Ако изходът в четвъртък е 17 и повече гласа " ЗА " Иван Гешев, конституцията на процедура задължава президента да подпише указа, изясни Цацаров.
Сотир Цацаров: Това не значи, че би трябвало да чакаме декрет на първия час, след вероятно гласоподаване или след два дни. Но по този начин или другояче президентът сподели, че работи, както той се изрази, в обозрим период. Следователно както до момента конституцията бе спазена, чакам тя да бъде спазена и за в бъдеще.
Протакането на нещата не е решение, съобщи още Сотир Цацаров.

Самият Гешев разяснява по-късно, че не е обезпокоен от идното прегласуване в четвъртък. Според него избран кръг от хора се опасяват от работата на прокуратурата, която е засегнала ползите им. Това е причина да са срещу избора му за основен прокурор и да желаят неуспех на процедурата.
Иван Гешев: Силно се надявам, че не се цели умишлено дестабилизиране на прокуратурата и институциите, както и на цялата правоохранителна система. Надявам се, макар че започвам да имам подозрения към този момент.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР