Главният прокурор Сотир Цацаров © Велко Ангелов Втори ден шпионският

...
Главният прокурор Сотир Цацаров © Велко Ангелов Втори ден шпионският
Коментари Харесай

Вечерни новини: Акция "Шпиони" продължава, БСП показа подкрепа за Мая Манолова

Главният прокурор Сотир Цацаров

© Велко Ангелов Втори ден " шпионският " скандал остава във фокуса на медийното внимание в България, само че сюжетът продължава да е фрагментиран, с прекомерно доста неясноти и даже комични детайли. Днес да осведомят депутатите в Народното събрание пристигнаха вътрешният министър, шефът на ДАНС и основният прокурор. Те обаче бяха сбити и не споделиха съвсем нищо ново, а както означи Цацаров - " казахме колкото можем ". Според версията на прокуратурата задържаният за шпионство в интерес на Русия водач на придвижване " Русофили " Николай Малинов бил част от проект, съгласно който основни български активи за стотици милиони трябвало да попаднат в съветски ръце, а през тях да се финансират медии и да се сътвори партия, която пък да работи за геополитическа преориентация на България. Но зад акцията прозира остарелия вкус на Делян Пеевски към военния цех " Дунарит ". Премиерът пък побърза да изясни пред камери през днешния ден, че няма нищо общо със събитията - в отговор на намеците, че акцията цели да уязви предизборно Българска социалистическа партия и да ускори благосклонностите на десните гласоподаватели към ръководещите.

ТРИ Пожарна охрана ТРИ
Още вести от България и света през днешния ден, които си заслужава да се знаят, в три фрази

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Българска социалистическа партия застава зад Манолова, дефинитивна поддръжка партията ще гласоподава на 15 септември

Българска социалистическа партия изрече директна поддръжка за Мая Манолова на съвещанието на софийската организация на левицата през днешния ден и се чака по-късно кандидатурата й за кмет на София да бъде публично утвърдена от органа, а на 15 септември да получи дефинитивно дообрение и от Националния съвет на партията. В изказване водачът на софийската конструкция на партията Калоян Паргов акцентира, че Българска социалистическа партия се нуждае от непартиен претендент , в случай че желае да има късмет в конкуренцията за София, като най-очевидният избор е Мая Манолова. Тя съгласно него има капацитета да активизира хора, които до момента не са дали своят вот за Българска социалистическа партия .

Държавата ще преговоря с Топлоелектрическа централа на ContourGlobal за повреждане на контракта за изкупуване на ток

Правителството даде мандат на вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов и на енергетиката Теменужка Петкова да водят договаряния с Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица 3 " за преустановяване на контракта за преференциално изкупуване на електрическа сила. Причината - формирано от Европейска комисия произвеждане по тъжба от КЕВР за неприемлива държавна помощ . Другата американска централа - " Ей и Ес Гълъбово " не е упомената в държавното решение, евентуално тъй като за нея ще би трябвало солидна отплата.

Нетаняху ще анексира елементи от Западния бряг при победа на изборите

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху разгласи, че ще анексира елементи от палестинските територии на Западния бряг, в случай че победи на парламентарните избори идната седмица, което докара до остра реакция на Организация на обединените нации. Негови цели ще бъдат северната част на Мъртво море и долината на река Йордан , която заема към 30% от територията на Западния бряг, окупиран от Израел през 1967 година Нетаняху разгласи желанията си няколко дни преди израелските парламентарни избори, които се обрисува да бъдат много оспорвани, като разчита на поддръжката на десните гласоподаватели и желае да притегли на своя страна еврейските заселници , които поддържат сходна анексия.

ДНЕВНА ДОЗА БОРИСОВ

" Няколко думи да кажа и за " шпионския " - в кавички, скандал, тъй като се пробват да се слагат на една повърхност връзките ни с Русия... Когато съветски олигарси - и това ми припомня времето на Денош Ершов и Майкъл Чорни, се пробват да вършат планове в България, свързани с нашия Военнопромишлен комплекс и всичко останало, нашите служби работят по тази тематика дружно с партньорски други служби и го прави прокуратурата. Аз нямам никаква роля в този развой. Ние даже с нашия кмет в Казанлък сме взели участие на " Копринка " в мероприятията... Всеки има право да развива своята активност в НПО-та. Едните поддържат вяра, други просвета, трети обичат Русия, други Америка. "

Премиерът Бойко Борисов по време на държавното съвещание

" Когато договаряхме всички постове в новата Европейска комисия, ние договаряхме и поста за началник на МВФ - институция с 1000 милиарда $ бюджет. Конкуренти ни бяха Германия, Холандия и Англия. Ние можехме да вземем външния министър на Европа и той да е наш, само че разликата сред двата поста е 1000 милиарда $ и световна опция за работа в целия свят. "

Борисов преди началото на съвещанието на кабинета

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

ЕЦБ ще разгласи нов пакет тласъци за еврозоната

Инвеститорите чакат срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък, на която съвсем несъмнено ще бъде разгласен нов пакет тласъци за стопанската система на еврозоната. ЕЦБ е в сложна обстановка – усилват се опасенията за световна криза и такава в Германия, а в това време тя към този момент е употребила съвсем целия си боеприпас от принадлежности в оправянето с предходната рецесия. Новият пакет може да включва в допълнение понижаване на лихвите , задържането им на историческо дъно за още по-дълъг интервал и обезщетения за банките поради страничните резултати от отрицателните лихви.

СНИМКА НА ДЕНЯ

[Reuters]
Съединени американски щати почитат през днешния ден жертвите на атентатите от 11 септември 2001 година Възпоменателни церемонии имаше на мястото, на което се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, сринати от похитени от терористи самолети, както и в Пентагона, в който също се блъсна аероплан. Атентатите взеха близо 3000 жертви, а имената им ще бъдат прочетени на всеослушание по време на церемонията в Ню Йорк.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР