Главният прокурор очаква оспорвана надпревара за свой наследник. Според Сотир

...
Главният прокурор очаква оспорвана надпревара за свой наследник. Според Сотир
Коментари Харесай

Главният прокурор Сотир Цацаров в специално интервю за БНТ

Главният прокурор чака оспорвана конкуренция за собствен правоприемник. Според Сотир Цацаров, чийто мандат изтича тъкмо след година, кандидатите за поста ще бъдат подложени както на политически, по този начин и персонални офанзиви. В предаването „ Денят стартира с Георги Любенов “ обвинител номер 1 разяснява, че както по случая Иванчева, по този начин и по другите шумни следствия против бизнесфамилии последната дума е на съда, а задачата на прокуратурата е внасянето на обвинителни актове и неоправдателни присъди.


Убийството на Виктория Маринова в Русе обвинител номер едно дефинира като най-запомнящото се за него от отиващата си година.
Сотир Цацров, основен прокурор: Това ликвидиране, това закононарушение, бих споделил в персонален проект, а и в проект, който е обвързван с работата на моите сътрудници, директно ангажирани с това, може би е най-голямото ни и най-силно тестване, в това число и на душeвността и на професионализма през миналата година.
Цацаров е безапелационен, че убийството не е обвързвано с работата на Виктория Маринова като публицист.
Сотир Цацров, основен прокурор: Там са тествани всички версии, няма, но повярвайте, намя безусловно никакво подозрение, че убийството е обвързвано с професионалната ѝ активност.  Съдът остави за непрекъснато в ареста Северин Красимиров Съдът остави за непрекъснато в ареста Северин Красимиров
Окръжният съд в Русе остави за непрекъснато в ареста Северин Красимиров, упрекнат в убийството на русенската водеща Виктория Маринова. Магистратите прецен...

По отношение на разногласията към това дали би трябвало или не да бъдат в ареста някогашната кметица на Младост Десислава Иванчева и другите подсъдими по това дело последната дума ще има Апелативния съд. Условията в арестите за всички арестувани са идентични.
Сотир Цацров, основен прокурор: За това, в случай че би трябвало да бъдем справедливи, не би трябвало да бъдем лицемерни. Трябва да кажем, че българските затвори и българските следствени арести са в ужасни битови условия. И тези ужасни битови условия не са единствено за Иванчева.  Съдът пусна под домакински арест Десислава Иванчева Съдът пусна под домакински арест Десислава Иванчева
Тримата обвинени по делото "Иванчева " могат да посрещнат празниците вкъщи. Днес Специализираният углавен съд за трети път пусна под домакински арес...

Сотир Цацаров е безапелационен, че текстовете за тъй наречените 48-часов скришен арест, би трябвало да важат единствено за тежки закононарушения като тероризъм и проведена престъпност. Според обвинител номер 1 не може да се ограничи уведомяването на най-близките от фамилния кръг и на юристите на арестувания.
Сотир Цацров, основен прокурор: Ако в този момент, това несъгласие послужи за прецезиране на наредбата, тя ще работи. Ако на това несъгласие се реагира напук - несъгласие - гласоподаване - превъзмогване, отново споделям - не защищавам нито президент, нито парламент, аз обмислям от правна позиция. Тогава нещата не биха били по никакъв начин положителни.  Цацаров: Няма Цацаров: Няма "тайни " арести
Главният прокурор Сотир Цацаров с рецензия към признатите текстове, които уголемяват доста пълномощията на Комисията за лишаване на нелегално придоб...

Сотир Цацаров акцентира, че в последния си мониторингов отчет Европейската комисия е възприела предлагането му да се сътвори система за търсене на наказателна отговорност от тримата огромни в правосъдната власт.

В Министерството на правораздаването към този момент се приготвят промени в Закона за правосъдната власт, които да обезпечат това.
Сотир Цацров, основен прокурор: Мисля дори, че през 2019 година те ще бъдат действителност. Това, в случай че се случи, ще срути още един мит за недосегаемостта на основния прокурор.
По мотив идния през идната година избор на нов основен прокурор, Цацаров изясни, че нито може, нито ще показва своя правоприемник на поста и предсказа гореща конкуренция.

А за себе си сподели, че няма упоритости да става ръководител на Върховния касационен съд и член на Конституционния съд.

 Сотир Цацаров отхвърля да се е запътил към поста на ръководител на Върховен касационен съд Сотир Цацаров отхвърля да се е запътил към поста на ръководител на Върховен касационен съд
Точно година преди края на мандата си основният прокурор Сотир Цацаров разяснява, че чака неговият правоприемник на поста да отстоява независимостта на прочие..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР