Главният прокурор Сотир Цацаров представи установените факти по казуса с

...
Главният прокурор Сотир Цацаров представи установените факти по казуса с
Коментари Харесай

Цацаров представи две версии за заглушаването на БНР

Главният прокурор Сотир Цацаров показа откритите обстоятелства по проблема с БНР пред краткотрайната парламентарната комисия, основана поради прекъсването на сигнала на стратегия "Хоризонт ". По думите му в прокуратурата са постъпили два сигнала от ДАНС, от едно явяване на пострадал персонално в 4-то районно ръководство и от едно писмо на генералния шеф Светослав Костов.

"Разследването има за цел да откри дали е осъществено закононарушение и налице ли е съображение за привличане към наказателна отговорност на избрани лица ", съобщи Цацаров. За всички показани обстоятелства и условия има документално разрешениe от наблюдаващия прокурор.

Първата сюжетна линия касае прекъсването на сигнала на "Хоризонт ". Обвинител №1 хронологично показа данни от деня на прекъсването на програмата и какви са обстоятелствата, открити при инспекцията. Материалите са изпратени на Софийска градска прокуратура и е формирано досъдебно произвеждане. За да се откри кое е провокирало цялостното прекъсване на сигнала, макар техническата опция за излъчването й, от прокуратурата са изискали входящите дневници на служебната преписка в радиото и са разпитани голям брой лица в качеството на очевидци.

Очертани са две версии, които са предмет на инспекция - едната на Пламен Костов - шеф на дирекция "Техника ", а другата - на генералния шеф на медията Светослав Костов.

Според казаното от Пламен Костов генералният шеф се е прибирал с един ден по-рано от командировка и му се е обадил като разпоредил да спре сигнала на радиото. Техническият шеф дал отговор, че това е цялостно безумство, а шефът му наредил да извършва. "Тук излиза наяве, че НУРТС са поискали в допълнение документално увещание, че се желае прекъсване на сигнала. Директорът на дирекция "Техника " е изпратил до НУРТС потвърждението. При нов телефонен диалог генералният шеф е споделил да не пускат сигнала и да държат НУРТС на стендбай ", уточни Цацаров.

На 13 септември Костов е наредил на техническия шеф да пусне сигнала към 10,20 ч. НУРТС още веднъж желае удостоверение и пуска излъчването в 10,24 ч. В умозаключение съгласно първата версия прекъсването на сигнала е осъществено със знанието на Светослав Костов.

Втората версия е съгласно показанията на генералния шеф. Той декларира, че на 11 септември, когато се е обадил на техническия шеф, няма спомен да е нареждал заглушаване на сигнала, нито пък има спомен да е изричал репликата "Дръж НУРТС на стендбай ". Шефът на БНР отхвърля да се е състоял сходен диалог.

Втората сюжетна линия касае инспекция на Софийската районна прокуратура. Получен е сигнал от Съвета за електронни медии за упражнена насила от страна на генералния шеф върху избрани публицисти. От Светослав Костов са изискани всички документи, свързани със случая. От Съвет за електронни медии също са изискани всички документи, касаещи свалянето от ефир на журналиста Силвия Великова. Снети са пояснения от няколко очевидци. Изискани са и записите на охранителните камери на входа на радиото.

Тук се обрисуват две групи очевидци - едните настояват, че е имало дейности за събаряне на Великова от ефир, с цел да не води излъчвания, засягащи избора на нов основния прокурор, изясни още магистратът.

Проведен е диалог с Великова в Борисовата градина. Костов е декларирал, че тя би трябвало да бъде свалена от ефир, както и че е получил доста закани, а бюджетът на радиото няма да бъде признат. На журналистката е препоръчано да замине в командировка за Стара Загора, където да образова свои млади сътрудници.

Другата група лица, от които са снети пояснения, най-общо отхвърлят това да се е случвало.

Цацаров сподели още, че е станало ясно, че натискът, който се твърди, че е сбъднат върху БНР, не идва от министър-председателя Бойко Борисов. Все още няма изясненост за кой политик става дума. Причината е, че генералният шеф на радиото изрично отхвърля да се е състоял диалог сред него и Силвия Великова.

Обвинител № 1 цитира показанията на Великова: "Костов сподели: "Дразнят се като те слушат ". Попитах го кой се нервира. Той отговори, че няма да ми каже, само че се нервират от метода, по който разясня процедурата по желание на основен прокурор. Попитах го дали натискът идва от номинирания или от основния прокурор, на което той отговори: "Обадиха ми се четирима души, ти ги познаваш. Не мога да ти кажа. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР