„Главният прокурор направи много сериозен професионален анализ, който ни е

...
„Главният прокурор направи много сериозен професионален анализ, който ни е
Коментари Харесай

Нинова: Търсим професионален съвет за антикорупционния закон

„ Главният прокурор направи доста сериозен професионален разбор, който ни е потребен “. Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след срещата с основния прокурор Сотир Цацаров в Народното събрание във връзка предлагания от левицата план за антикорупционен закон.

Нинова акцентира, че Българска социалистическа партия търси професионален съвет по препоръчаните текстове на закона.

„ Обръщаме се към всички органи, които се занимават с това, да ни оказват помощ да създадем допустимо най-хубавия закон “, добави тя.

Председателят на Българска социалистическа партия изясни, че и съгласно основния прокурор не е противоконституционно президентът да има присъединяване в този орган, както и да има проверяващи функционалности.

„ Но рекомендацията е да разпишем процедура за бистрота при дейностите на президента по назначение на ръководителя. В закона не сме планували по какъв начин става номинирането, издигането, с цел да има бистрота “, уточни ръководителят на Българска социалистическа партия.

Друга рекомендация на Цацаров е да се засилят текстовете по контрола на този орган – кой ще го управлява – парламент, президент.

„ Защото му се дават мощни функционалности, а контролът не е по този начин обиден “, посочи Нинова. Тя уточни и че основният прокурор предлага професионално да се уточни кръгът лица, които този закон планува да бъдат разследвани от организациите.

„ Например висшия състав при военните. Те подлежат на различен ред и би трябвало да бъдат извадени от този кръг лица. Както и да уточняваме кръга закононарушения, тъй като в Наказателно-процесуален кодекс са изброени корупционните закононарушения, а ние даваме различен, по-различен състав “, акцентира ръководителят на Българска социалистическа партия.

„ Да уточняваме текстовете по прехвърлянето на дирекцията от ДАНС – по какъв начин тъкмо ще се уреждат пълномощията на хората, които от дирекцията влизат в организацията “, сподели още Корнелия Нинова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР