Главният прокурор на Украйна Андрий Костин заяви, че според извършените

...
Главният прокурор на Украйна Андрий Костин заяви, че според извършените
Коментари Харесай

Киев: Украинските военнопленници в Оленовка са убити с термобарична бомба, заложена вътре в сградата

Главният прокурор на Украйна Андрий Костин съобщи, че съгласно осъществените интернационалните експертизи и разбора на сателитните фотоси от гърмежа в Оленовка, въобще не е имало обстрел против затворническата постройка, в която бяха убити към 50 украински военнопленници, а 70 бяха ранени. По думите му, гърмежът е породен от термобарична бомба, която е била сложена там, съобщи Би Би Си.

При взривяване тази бомба се трансформира в огнено кълбо и провокира пожар.

По-рано Москва и сепаратистките управляващи в самообявилата се ДНР, където се намира Оленовка, упрекнаха украинските военни, бе да обстрелвали пандиза с американски комплекс HIMARS. Спътниковите фотоси обаче демонстрират провали, които не подхождат на удар с HIMARS, а приказват за приложимост на термобарично оръжие. То би могло да бъде сложено само от хора, които са имали достъп до изумената постройка. В украинските медии се появи информация, че закононарушението е осъществено от наемници от частната войска „ Вагнер “, ръководена от доближения до Владимир Путин предприемач Евгений Пригожин.

Русия даде обещание да допусне екип на Червения кръст на мястото на гърмежа, само че до този миг не е изпълнила обещанието си. На чиновниците на филантропичната организация не е било разрешено и да беседват с оживелите военнопленници, които са затворени в колонията в Оленовка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР