Главният прокурор на трибунала на ООН за военни престъпления Серж

...
Главният прокурор на трибунала на ООН за военни престъпления Серж
Коментари Харесай

Прокурор Брамерц: Хърватските лидери да се вгледат в миналото и да работят за помирение


Главният прокурор на трибунала на Организация на обединените нации за военни закононарушения Серж Брамерц прикани хърватските водачи да се вгледат в това, което се е случило в предишното и да работят за помиряване след самоубийството на босненски хърватски военачалник в Хага.

В сряда хърватският обвиняем Слободан Праляк погълна отрова пред съдиите в трибунала на Организация на обединените нации, незабавно щом чу, че 20-годишната му присъда за военни закононарушения през 90-те години на Балканите е дефинитивно доказана.

„ Жалко, че господин Праляк реши да постави завършек на живота си ”, сподели основният обвинител на Международния арбитражен съд за някогашна Югославия.

„ Но разбирате, че в мислите си съм с жертвите и оживелите от закононарушенията, за които той беше наказан ”, добави Брамерц.

Предварителните резултати от аутопсията демонстрираха, че 72-годишнишаят Праляк евентуално е умрял от инфаркт, откакто е погълнал калиев цианид.

Безпрецедентният случай беше разследван от холандски прокурори и от самия арбитражен съд, с цел да се разбере по какъв начин Праляк е съумял да внесе бутилката с отрова в мощно охранявания съд в Хага.

Това беше последната присъда, произнесена от трибунала, който затваря порти на 31 декември след 24 години следствия на виновните за най-големите зверства в Европа след Втората международна война.

Съдиите потвърдиха, че Праляк и петимата му съпроцесници са били част от „ проведена незаконна група ” за етническо пречистване от босненски мюсюлмани през войната.

Хърватските публични лица бяха ядосани, че съдиите потвърдиха първичните заключения по делото, че „ крайната цел ” на престъпната група в Босна е била споделяна от починалия хърватски президент Франьо Туджман, считан за „ татко ” на страната си.

„ Мнозина хървати отхвърлят да зачитат правосъдния развой и потвърдените обстоятелства и настояват, че наказаните военнопрестъпници в действителност са герои ”, сподели Брамерц.

След гибелта на Праляк хърватите отдаваха неведнъж респект на починалия военачалник и полагаха цветя и палеха свещи на площади в Хърватия и Босна. А хърватският министър председател Андрей Пленкович сподели, че присъдата на трибунала е „ дълбока морална неправда ”.

Брамерц акцентира, че присъдата е от „ голямо значение ” и добави, че страна членка на Европейски Съюз би трябвало да е по-съсредоточена върху помиряването и намирането на единодушие по отношението на близкото минало. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР