Главният прокурор на САЩ и министър на правосъдието Мерик Гарланд

...
Главният прокурор на САЩ и министър на правосъдието Мерик Гарланд
Коментари Харесай

Главният прокурор на САЩ в Украйна: Ще накажем военнопрестъпниците

Главният прокурор на Съединени американски щати и министър на правораздаването Мерик Гарланд направи изненадващо посещаване в Украйна в петък - той даде обещание да подведе „ съветските военнопрестъпници под отговорност “.

„ Днес сме тук в Украйна, с цел да приказваме ясно и с един глас: на причинителите на тези закононарушения няма да им се размине “, сподели Гарланд. Той отиде в Лвов в Западна Украйна по покана на своя украински сътрудник, с цел да вземе присъединяване в конференцията " Обединени за правдивост ".

Гарланд съобщи пред конференцията, че Съединените щати стоят до украинските институции, проверяващи военните закононарушения, до момента в който те събират и каталогизират доказателства от местата на гърмежи, в това число лечебни заведения, жилищни здания и учебни заведения, ексхумират всеобщи гробове и учат човешки остатъци. Откакто нашествието стартира преди година, Русия прави зверства в най-големия мащаб от всеки спор след Втората международна война, сподели той. Съединените щати подписаха съглашение с Украйна, Литва, Полша, Естония, Латвия, Словакия и Румъния, " което ще ускори напъните ни да подведем под отговорност съветските военнопрестъпници ", уточни той.

Визитата - втората на Гарланд в Украйна от началото на спора през февруари 2022 година, не беше оповестена авансово от съображения за сигурност. Тя се състоя съвсем две седмици откакто президентът на Съединени американски щати Джо Байдън посети Украйна и се срещна с президента Володимир Зеленски. Съединените щати оказват помощ на Украйна да проверява военни закононарушения и Гарланд. През тази седмица Вашингтон окачестви като боен нарушител Евгений Пригожин, началник на съветските наемни военни сили „ Вагнер ”.

Американският вицепрезидент Камала Харис упрекна Русия предишния месец в осъществяване на закононарушения против човечеството в Украйна, като сподели, че силите на Москва са направили „ необятно публикувани и систематични “ офанзиви против цивилното население на страната. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР