Главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовевски поиска постоянен

...
Главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовевски поиска постоянен
Коментари Харесай

Шефът на Специалната прокуратура в Северна Македония е в ареста

Главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовевски изиска непрекъснат арест за ръководителя на Специалната прокуратура в страната Катица Янева. Предстои Съдът да дефинира мярката й.
Малко след 14.00 часа Янева бе задържана в дома й, оповестява БГНЕС. Преди това служителите на реда обискираха дома на магистрата в скопския квартал " Козле ". Разследващите претърсиха и офисите й. При невижданата акция през днешния ден е конфискуван компютъра на шефката на Специалната прокуратура, в който се чака да се намерят още доказателства по аферата " Рекет ", разгласи основният прокурор на Северна Македония.
Според него, има задоволително данни, че " Катица Янева е направила корист с власт " при аферата " Рекет " за облагодетелстване. Йовевски добави, че тя е влияела върху освобождението и връщането на паспорта на един от обвинените по делото " Империя " - Йордан Камчев. След това му предложила и смекчаващи виновността условия, с които Камчев да се трансформира от обвинен в очевидец.
Вчера ръководителят на Специалната прокуратура Катица Янева даде първите си показания по абсурда " Рекет ", който раздруса Северна Македония и разклати държавното управление. Според основният прокурор на страната обаче няма данни за забъркани политици в схемата.
В центъра на аферата " Рекет " е македонският олигарх Йордан (Орце) Камчев, който предходната година беше препоръчан за почетен консул на България, само че управляващите в Скопие не поддържаха тази концепция.
В момента Камчев е бил разследван за пране на пари, корист с власт и присъединяване в проведена незаконна група по делото " Империя ".
Аферата " Рекет "
В средата на месец юли стана ясно, че той е бил изнудван от двама души, с цел да спре следствието против него точно със съдействието на Катица Янева.
Рекетирали го Боян Йовановски - Боки 13 и Зоран Милевски - Зоки Кичеец. Те са му поискали 8 млн. евро, с цел да спре следствието против него. Камчев е дал 1.5 млн. евро в брой на двамата.
В началото на август италианският вестник " Ла Верита " популяризира аудиозаписи, в които се чува гласа на Янева, която беседва с Камчев и загатва и името на премиера Зоран Заев.

Заради аферата " Рекет " даже се заприказва за рухване на държавното управление на Заев и предварителни избори в Северна Македония. 
Президентът на страната Стево Пендаровски тогава съобщи, че е отчаян от специфичния прокурор Катица Янева. Според него би трябвало да се търси отговорност и наказване от всички, чиято виновност бъде потвърдена, без значение дали става въпрос за прокурори, политици, предприемачи или политически партии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР