Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-то

...
Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-то
Коментари Харесай

Главният прокурор поиска имунитета на двама депутати

Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-то Народно заседание искане за събаряне на имунитета на народните представители В.В. и А.Г. по предложение на Софийската районна прокуратура.

Срещу двамата има импортиран обвинителен акт в Софийски областен съд (СРС) за телесна щета и безчинство.

Става въпрос за Ангел Георгиев и Веселин Вешев от ПГ на " Възраждане ". Срещу двамата има повдигнати обвинявания за нанасяне на телесна щета по хулигански подбуди на служител на реда по време на митинг пред Министерство на регионалното развитие през 2020 година

С определение от 09.12.2021 година на СРС, наказателното произвеждане по делото е спряно, защото А.Г. е определен за депутат в 47-то Народно заседание, а В.В. е определен за общински консултант.

С определение от 16.08.2022 година на същия правосъден състав наказателното произвеждане по делото не е обновено. Мотивите на съда са, че въпреки след разформироване на 47-то Народно заседание на 02.08.2022 година за А.Г. да е отпаднало основанието за прекъсване на наказателното произвеждане, то за В.В. не е отпаднало, защото към този миг към момента се явява лице с имунитет, а за изясняване на фактическата конюнктура и вярното разглеждане на делото, същото следва да се гледа с присъединяване на двамата подсъдими.

С решение на ЦИК от 08.04.2023 година А.Г. и В.В. са оповестени за народни представители и след полагане на клетва на 12.04.2023 година се явяват лица с имунитет.

Продължаването на наказателното гонене против народните представители е допустимо единствено с позволение на Народното събрание или при документално единодушие от тяхна страна, съгласно наредбата на член 70 от Конституцията на Република България и според член 135, алинея 3, вр. с алинея 1 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР