Главният прокурор на Република България Иван Гешев посети днес, 09.07.2020

...
Главният прокурор на Република България Иван Гешев посети днес, 09.07.2020
Коментари Харесай

Гешев: Прокуратурата не се притеснява да разследва Доган, Пеевски

Главният прокурор на Република България Иван Гешев посети през днешния ден, 09.07.2020 година, землищата, находящи се в региона на гр. Червен бряг и с. Рупци, обл. Плевен, където бяха открити изкопни ями, служещи за нелегално запазване на боклуци, притежаващи белезите на рискови такива, оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване. Работата на екипите се прави по отношение на досъдебното произвеждане, по което в качеството им на обвинени са привлечени А.Б., П.Б., както и длъжностни лица.

„ До този миг са изкопани над 120 тона. Данните са, че това е оловен сепаратор - вещество, което остава след обработката на акумулаторните акумулатори, което не предстои на спомагателна приложимост и би трябвало да се съхранява при специфични условия. Затова е доста скъпо, т.е., в случай че го изнесеш в Германия, ще би трябвало да платиш два-три милиона евро. По-лесното е да го зариеш, където прецениш. Има леки равнища на радиоактивност, при избрани условия съставлява заплаха за здравето на хората, за въздуха, за почвата. Това е едно от местата. Наблизо има едни четири ями на Трудово-кооперативно земеделско стопанство с размери 10 на 6 м с дълбочина 3 м, които са запълнени със същото. Отпадъкът е еднакъв, маркировките са идентични. Има още две такива места – едно към Плевен и едно до София наоколо до „ Кремиковци “. Така че приказваме за стотици тонове рискови боклуци. Стотици тонове, с които някой трови нашите деца, въздуха, почвата, с цел да спести 2-3 милиона лв. или евро. Това е закононарушение против бъдещето на България “, разяснява основният прокурор.

„ Ако си „ бял предприемач “ и правиш това нещо, не желая да си представям какви са „ черните “. Виждате, че всички работят в специфични костюми, въздухът е рисков, има ниски равнища на радиация. Благодаря на всички сътрудници от Министерство на вътрешните работи, прокурори, чиновници на Регионална инспекция за опазване на околната среда, тъй като работят в извънредно сложни условия “, съобщи Иван Гешев. Той попита и „ в коя страна от Европейски Съюз това може да се случи – лицензирана компания, която няма никакви фрагменти, никаква техника, и заплаща на някой, с цел да се зарие рисковият боклук “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР