Главният прокурор на Република България Иван Гешев изпрати писма до

...
Главният прокурор на Република България Иван Гешев изпрати писма до
Коментари Харесай

Гешев писа до Белград - иска обратно Цветан Василев

Главният прокурор на Република България Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които още веднъж ги сезира за зародилите компликации по осъществяването на изпратените до сръбските управляващи две молби за екстрадиция на българския жител Цв.В.

„ Липсата на дефинитивно правосъдно решение на способените управляващи на замолената страна - Република Сърбия по този съответен случай, по отношение на водено от българските управляващи наказателно произвеждане против българския жител Цв.В., слага под подозрение ефикасното приложение на Европейската спогодба във връзка с отговорностите на произнасянето на замолената страна в рационален период “, написа в писмото на основния прокурор. В него се припомня, че към сегашния миг са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските управляващи по съответния ред на първичната молба, както и 4 години и 8 месеца от изпращането на спомагателната молба за екстрадиция на въпросното лице.

Писмото на Иван Гешев е с копие до ръководителя на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли и до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с оглед бъдещата преценка по отношение на готовността на Република Сърбия като претендент за участие в Европейския съюз и използване на правилото за господство на закона в правосъдните процедури. Главният прокурор напомня, че във връзка с процедурите за предаване на търсени за закононарушения лица според Европейски заповеди за арест, се ползват периодите до 90 дни /3 месеца/, които са несравнимо по-кратки за изговаряне на дефинитивни правосъдни решения за предаване или отвод от предаване на търсени лица по отношение на тези по съответния случай.

Главният прокурор на Република България Иван Гешев изпрати писмо и до Висшия съд в Белград, Сърбия, в което осведоми, че молбите на българската страна от 2014 година за екстрадицията на Цв.В. не престават да са годни.

„ Изразяваме неразбиране от забавянето на Вашето решение с близо 5 години и 6 месеца от изпращане на първичната ни молба за екстрадиция на българския жител Цв.В. и повече от 4 години и 8 месеца от изпращането на спомагателната молба. Информираме Ви, че такова закъснение в приемането на отговор от замолена страна е невиждан случай в нашата процедура като молеща страна в историята на приложението на правния механизъм на Европейската спогодба за екстрадиция, откакто навреме е била изпращана и всяка желана спомагателна информация “, написа още в писмото на основния прокурор.

„ Отново бихме желали да отбележим, че наказателното произвеждане против Цветан Василев, по отношение на присвояването на пари от КТБ е без аналог в историята на българското правосъдие, с голямо влияние върху стопанската система и финансовата непоклатимост на страната ни “, обръща се Иван Гешев към Висшия съд в Белград, Сърбия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР