Главният прокурор на Мюнхен Райнхард Рьотле благодари на страната ни

...
Главният прокурор на Мюнхен Райнхард Рьотле благодари на страната ни
Коментари Харесай

Главният прокурор на Мюнхен благодари на България за отличното сътрудничество

Главният прокурор на Мюнхен Райнхард Рьотле благодари на страната ни за отличното партньорство с федерална провинция Бавария в правоохранителната сфера и изрази поддръжка за готовността ни да влезем в Шенген по въздух и вода.

Това оповестиха от пресцентъра на външното министерство.

„ За мен е чест, че ме приемате, а фактът, че първата ми задгранична аудиенция като основен прокурор на Мюнхен е в България, е знак на отличното ни съдействие “, сподели основният прокурор на Мюнхен Райнхард Рьотле пред вицепремиера по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева, която през днешния ден го одобри. Рьотле е на публично посещаване в страната ни по покана на основния прокурор Сотир Цацаров.

Пред министър Захариева Рьотле описа усещанията си от диалога си по-рано денем с премиера Бойко Борисов, който го е срещнал с предприеманите от България ограничения за запазване на външната граница на Европейския съюз, за противопоставяне на трафика и за битка с корупцията.

„ Премиерът ви ме увери, че границата се пази толкоз добре, че врабче не може да прехвръкне през нея. Макар баварската вътрешна граница да е несравнимо по-малка, сме наясно какъв брой мъчно и отговорно е това “, уточни Рьотле. Той също така показа усещания от презентация на премиера за сполучливата битка на страната с цигарената мафия.

„ Тези триумфи са значими, тъй като същите хора, които през днешния ден се занимават с трафик на цигари, на следващия ден ще транспортират нелегално хора – акцентира немският прокурор. – От опит знаем, че става дума за проведена интернационална престъпност и службите единствено на една страна не могат да се оправят сами. Затова благодарим на българските правоохранителни органи за отличното съдействие и в тази област, - сподели Рьотле.

„ Убедена съм, че усещанията ви на място ще допринесат за положителни за България решения по участието на страната ни по въздух и вода в Шенген и се надявам да забележим тези решения преди края на годината “, сподели министър Захариева. Тя повтори решимостта на страната ни да стане част от Шенген, както и позицията на България от потребността за промяна на свободното за пътешестване пространство.

„ Темата за Шенген е всеобхватна. В региона на правораздаването имаме прелестно съдействие и затова – моята поддръжка за участието ви “, уточни Рьотле.

Двамата събеседници показаха удовлетворение от работата на българската Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ). Събеседниците се съгласиха, че е належащо време, преди резултатът от работата на КОНПИ да стане дълготраен и изгодите да бъдат претеглени.

Главна прокуратура Мюнхен е най-голямата от трите основни прокуратури във федерална провинция Бавария.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР