Главният прокурор може да не е всевластен, но е най-овластеният

...
Главният прокурор може да не е всевластен, но е най-овластеният
Коментари Харесай

Нели Куцкова: Главният прокуроре е най-овластеният човек в държавата, повече от премиера

Главният прокурор може да не е всесилен, само че е най-овластеният човек в страната, даже повече от министър-председателя. Това, че има власт не е чак толкоз ужасно, колкото това, че никой не може да изиска сметка, когато той злоупотребява с властта си.
Това сподели пред БНР арбитър Нели Куцкова, като посочи, че приказвам по принцип за основния прокурор.

Според нея би трябвало да се сътвори опция неговите пълномощия да бъдат освен лимитирани, а той да може да дава отговор за тях и да има механизъм, когато основният прокурор извърши закононарушение, той да може да бъде разследван, т.е. да има самостоятелен орган, който да може да го проверява.

Нели Куцкова утвърждава поръчката на президента Румен Радев за необятен спор за промени в Конституцията във връзка с мястото на прокуратурата:

„ Откакто е призната в този момент настоящата Конституция, най-вече ремонти като че ли са правени в главата за правосъдната власт, в никакъв случай за прокуратурата. Не става въпрос за прокуратурата и редовите прокурори, а за пълномощията на основния прокурор. Даже се постанова едно подстрекателство от хората, на които не им харесва отричането на господин Гешев, да настояват, че имаме фиксация върху прокуратурата. Категорично не съм съгласна, макар издадения декрет господин Гешев да е основен прокурор, само че това не значи, че по някакъв метод се омаловажава ролята на прокуратурата. Държава без прокуратура на процедура няма да е страна “.

Според нея самодейността на президента заслужава почитание.

„ Президентът не е правист, само че явно демонстрира огромна държавническа мъдрост, като желае за пръв път да сложи на публично разискване един толкоз значим въпрос “, сподели още Куцкова.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР