Главният прокурор може да бъде викан за отчет от парламента.

...
Главният прокурор може да бъде викан за отчет от парламента.
Коментари Харесай

КС единодушно: Парламентът може да вика Гешев за отчет

Главният прокурор може да бъде викан за доклад от Народното събрание. Това е изводът от (КС), с което бе отхвърлено настояването да се разгласи за противоконституционна наредба от правилника за активността на националното заседание.

Делото стартира по самодейност на шефа на държавното обвиняване Иван Гешев. да бъде разгласен за опровержителен на конституцията, с цел да си спести бъдещи чувания от депутати. Макар и множеството да минават без особени проблеми за него, от време на време се случва обособени народни представители да го изнервят с въпроси.

Гешев, а и прокуратурата по принцип, са изключително чувствителни във връзка с каквато и да е форма на парламентарен надзор. Обикновено се сочи, че това опонира на разделянето на управляващите и крие заплаха от интервенция в работата на правосъдната власт. Самият Гешев е показал, че не е необикновен почитател на независимостта на обособените управляващи, да вземем за пример с изказването, че не приема разделянето на управляващите, прокламирано от " десни фундаменталисти ", само че това не му попречи да сезира Конституционен съд.

Засега решението, с което се отхвърля настояването, не е оповестено. На уеб страницата на съда е пуснато известие, от което излиза наяве, че съдиите са били единомислещи.

На процедура чуването на Гешев в Народното събрание не води до никаква интервенция в работата на прокуратурата. По силата на друго решение на Конституционен съд основният прокурор не може да бъде питан за данни или доказателства по съответни каузи, защото това към този момент гранични с интервенция в работата на проверяващите. Гешев обаче счита, че информация за работата на подчинената му конструкция е задоволителна в годишния отчет, който по този начин или другояче е длъжен да внесе в Народното събрание. По традиция този документ е цялостен със статистика за за другите закононарушения и нормално регистрира над 90% успеваемост на прокуратурата в правосъдна зала. Скандалните каузи, които катастрофират, в никакъв случай не са обект на разбор в този отчет.

Въпреки че изиска Конституционен съд да го избави от постоянните чувания най-малко един път на всяко тримесечие, Гешев постоянно твърди, че почита Народното събрание. При всяко отиване при депутатите, той споделя, че е подготвен да се яви, когато го повикат.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР