Главният прокурор изпрати писмо до председателя на 47-ото Народно събрание

...
Главният прокурор изпрати писмо до председателя на 47-ото Народно събрание
Коментари Харесай

Главният прокурор изпрати писмо до НС, в което напомня за направените от прокуратурата експертни предложения за изменения и допълнения на Наказателния кодекс, свързани с управлението на МПС след употреба на наркотични вещества и алкохол

Главният прокурор изпрати писмо до ръководителя на 47-ото Народно заседание и до ръководителите на парламентарни групи, в което се показва поддръжка за импортираните от депутати законодателни оферти за изменение и допълнение на Наказателния кодекс за рационализиране на правната уредба, обвързвана с закононарушенията по превоза и съответно ръководството на моторни транспортни средства след приложимост на наркотични субстанции и алкохол. В писмото се показва, че Прокуратурата на Република България (ПРБ) е подготвена да взе участие на експертно ниво при разискване на законопроектите.

Главният прокурор припомня на парламентаристите, че още през м. май 2020 година, поради тревожния растеж на пътнотранспортните катастрофи след приложимост на алкохол и опиати, в Народното събрание са импортирани експертни оферти за изменение и допълнение на Наказателния кодекс в частта за закононарушенията по превоза.

Част от законодателните оферти включват увеличение размера на наказванията за този тип действия. Например – да се планува от 15 до 20 години отнемане от независимост или пожизнен затвор за съзнателно причиняване на гибел на едно или повече лица в случаите, в които закононарушението е осъществено при ръководство на МПС след приложимост на алкохол с централизация над 2 на хиляда; при ръководство на транспортно средство след приложимост на наркотични вещества; при липса на нужната дееспособност и при превишаване на позволената скорост на придвижване с повече от 50 км/ч.

Друго предложение – в случаите на ръководство на моторното транспортно средство след приложимост на алкохол (над 1,2 промила) или на опиати транспортното средство да се лишава в интерес на страната.

Същите оферти не бяха прегледани както от 44-ото, по този начин и от идващите Народни събрания.

Поради отчетливия растеж на закононарушенията по превоза, през 2020 година основният прокурор издаде Указания за възстановяване на организацията на работа на прокуратурата по досъдебните производства. Това обаче бе посочено от министъра на правораздаването в оставка Надежда Йорданова като съображение в настояването й за предварително освобождение на основния прокурор, отхвърлено от Пленума на Висшия правосъден съвет на 07.07.2022 година

През юни 2022 година Прокуратурата на Република България още веднъж изпрати оферти за законови промени, обособени в 49 пункта, за възстановяване на успеваемостта на наказателното правораздаване. Те още веднъж съдържат оферти за промени в региона на закононарушенията по превоза, свързани със завишаване на глобите при ръководство на моторно транспортно средство след приложимост на алкохол и/или наркотични субстанции, с лишаване в избрани случаи на транспортното средство, както и за взимане на ограничения за предварителна защита.

Проблемът с пътнотранспортните катастрофи след приложимост на алкохол или наркотични субстанции е с изключителна значителност поради тревожната наклонност за увеличение на броя на наказателните производства, на починалите и потърпевшите вследствие на закононарушения по превоза, се подчертава в писмото до ръководителя на 47-тото Народно събрание и ръководителите на парламентарни групи.

В писмото до народните представители се отбелязва още, че всяко закъснение при предприемане на съответни дейности (срещу закононарушенията по транспорта) би довело до все по-голям брой на жертвите на пътно-транспортни катастрофи. Прокуратура на Република България чака реакция от институциите по импортираните оферти за промени на Наказателния кодекс. Оптимални резултати в противодействието на закононарушенията по превоза е допустимо да бъдат реализирани само при съществуването на взаимоотношение и синхрон сред трите управляващи, при прецизно съблюдаване на тяхната функционална подготвеност и правилото на разделяне на управляващите.

Пълния текст на писмото на основния прокурор до Народното събрание (от 13.07.2022 г.) може да видите в прикачения файл;

Презентация по част от направените от прокуратурата експертни оферти за ускорение на наказателния развой, както и за промени в наказателното законодателство – в прикачен файл;

Прессъобщения на Прокуратура на Република България по отношение на изпратените до Народното събрание експертни оферти през година и:

Видео от даването от основния прокурор Иван Гешев на експертните оферти на министъра на правораздаването в оставка Надежда Йорданова, направено в границите на съвещание на Пленума на Висш съдебен съвет на 07.07.2022 година –

Коментар на представителя на основния прокурор госпожа Сийка Милева от 06.07.2022 година по отношение на тежко пътно транспортно произшествие в гр. София –
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР