Главният прокурор изиска от ДАНС да предостави цялата информация, с

Главният прокурор изиска от ДАНС да предостави цялата информация, с ...

Главният прокурор поиска информация за офшорни фирми и сметки на висши чиновници.


Главният прокурор изиска от ДАНС да предостави цялата информация, с която разполага, за имоти, сметки и офшорни фирми на лица заемащи висши публични длъжности,които не са декларирани според изискванията. Сотир Цацаров настоява данните да се предоставят без забавяне и с максимална конкретика.


С писмо до председателя на ДАНС Димитър Георгиев - Сотир Цацаров изисква от агенцията и от финансовото разузнаване всички налични данни за лица заемащи висши публични длъжности и тяхно имущество в други държави. Изрично се иска да се предостави за тях и свързани с тях или подставени лица банкови сметки, които не са декларирани у нас, имоти, участие в търговски дружества, включително и офшорни фирми, както и инвестиции. Председателят на агенцията заяви, че в ДАНС ще изпълнят искането изцяло, като ще проверяват всичко в годините назад.
Димитър Георгиев, председател на ДАНС: И то в координация с всички държавни институции, които имат отношение по спецификата и тяхната компетентност, така че когато сме готови с информацията ще я предоставим на вниманието на главния прокурор.Цацаров разпореди проверка на всички къщи за гости, финансирани от ЕСЦацаров разпореди проверка на всички къщи за гости, финансирани от ЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров възложи на ГД "Национална полиция" извършване на проверка за ползването им по предназначение на всички къщи за гости н...

Правосъдният министър коментира действията на главния прокурор Сотир Цацаров като необходими. Данаил Кирилов изрази надежда, че ДАНС има достатъчно аналитична и разузнавателна информация, по която могат да се съберат доказателства.
Данаил Кирилов, министър на правосъдието: За наличие на такива сметки или на такива връзки с подставени лица, и за идентификация на придобито имущество по незаконен начин или по друг начин, който би следвало да бъде санкциониран по антикорупционното ни законодателство.Цацаров изиска от ДАНС информация за банкови сметки и имоти на висши чиновнициЦацаров изиска от ДАНС информация за банкови сметки и имоти на висши чиновници
Главният прокурор Сотир Цацаров изиска от председателя на ДАНС цялата налична в агенцията информация (включително и от финансовото разузнаване) относн...

Според Данаил Кирилов с информацията от ДАНС е възможно да се попълнят празноти, които да доведат до разкриването на конкретни злоупотреби и корупционни схеми. Депутатът Емил Димитров коментира, че така злоупотребилите могат да понесат отговорност.
Емил Димитров - Ревизоро, председател на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика: Смятам, че е нормално да се случи, още повече в тази нажежена обстановка - къщи, вили, сметки, имоти, имущество, дялове, участия. И опит да се скрие зад тези офшорки цялата тази история със сметки, с доходи,които не са декларирани.
Според информация на "По света и у нас" исканата от главния прокурор информация ще бъде изпратена в прокуратурата най-късно в петък, а в понеделник Сотир Цацаров свиква работно съвещание, на което да се преценят следващите действия на държавното обвинение.

Източник: bnt.bg