Главният прокурор Иван Гешев взе на специален надзор досъдебните производства

...
Главният прокурор Иван Гешев взе на специален надзор досъдебните производства
Коментари Харесай

Гешев разпореди спецнадзор над разследването на водната криза в Перник

Главният прокурор Иван Гешев взе на специфичен контрол досъдебните производства за водната рецесия в Перник, оповестяват от прокуратурата.

Надзорът ще се прави персонално от прокурор от Отдел " Специализиран " във ВКП.

Образувани са досъдебни производства в Специализираната прокуратура и в Окръжна прокуратура - Перник.

Разследването, следено от прокурор от СП, се води против длъжностни лица от общинската и регионалната администрация, за това, че в интервала 2017 - ноември 2019 година не са положили задоволително грижи, надлежно за водопреносната и водоснабдителната мрежа в града, и за стопанисването на водния запас в бент. Студена. От това са настъпили обилни нездравословни последствия.

В хода на делото следва да се обясни по кое време е бил доближат сериозния най-малко на водата на язовир " Студена " ; имало ли е и какви водни загуби в интервала 2017 - 2019 година, дължащи се на амортизирани експлоатационни съоръжения; осъществявани ли са метеорологични, хидрологични и воднобалансови оценки на язовира и в случай че да - по кое време.

Ще се ревизират разрешителните за водовземането и използването на водите от язовир " Студена ", дали са пренасочвани водни запаси към други обитаеми места и промишлени консуматори, както и дали е имало незаконосъобразно разходване.

Предмет на следствие са дейности или бездействия на длъжностни лица във " ВиК-Перник " ООД, Община Перник, Областна администрация и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград.

В Оперативна програма - Перник се води досъдебно произвеждане за дейности или бездействия на длъжностни лица от " ВиК - Перник " ООД.

Разследването се води от екип от прокурори от Оперативна програма - Перник и чиновници на ОДМВР - Перник. Извършват се интензивни процесуално - следствени дейности на място, разпитват се очевидци.

В хода на следствието следва да се изяснят и възможни данни за нарушение на целостта на хидротехническо оборудване от Паракарийския деривационен (воден) канал в местността " Кокалов егрек), където е отклонявана вода за с. Ярлово, Община Самоков.

Припомняме, по-рано през днешния ден министърът на стопанската система Емил Караниколов разгласи, че в града царува цялостен безпорядък и на всички места има течове. По негови думи сега се правели безумни неща, с цел да се позволи казусът.

Бедствено състояние на територията на Перник бе оповестено на 21 декември, откакто воден режим бе разгласен в цяла Пернишка област на 18 ноември.

За рецесията с водата в Перник се разбра единствено няколко дни след локалните избори, които бяха извоювани от Българска социалистическа партия и Станислав Владимиров. Той обаче е безапелационен, че виновност носят ръководещите и сигнали за заплаха е имало още при започване на годината. Кризата коства постовете както на регионалния шеф Ирена Соколова, по този начин и на шефа на ВиК Перник.

Според заключението от инспекцията на районната прокуратура има данни за занемареност, по тази причина и производството бе трансферирано към Специализираната прокурата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР