Главният прокурор Иван Гешев внесе искане в Конституционния съд за

...
Главният прокурор Иван Гешев внесе искане в Конституционния съд за
Коментари Харесай

Гешев: Разпоредбите за прехвърляне на делата в други органи на съдебната власт създават условия за застрашаване на правната сигурност

Главният прокурор Иван Гешев внесе искане в Конституционния съд за оповестяване на противоконституционност на разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт (ЗИДЗСВ), които се отнасят до закриването на профилираните съдилища и прокуратури и съответните следствени органи, написа.

Приетият от 47-ото Народното събрание закон освен не подсигурява отбраната на конституционните права на жителите и юридическите лица, само че рефлектира отрицателно и върху наказателния развой заради заложени в него съществени проблеми и даже заплаха от парализиране на активността на правосъдната власт по неприключените производства, се показва в настояването.

Предвидените условия и ред за преназначаване на магистратите може да се преглеждат като посягане върху самостоятелността на правосъдната власт, което нарушава правилото на разделяне на управляващите, счита основният прокурор.

„ Разпоредбите за прекачване на делата в други органи на правосъдната власт основават условия за застрашаване на правната сигурност. Прехвърлянето на тези каузи в Софийския градски съд и окръжните съдилища в страната ще рефлектира върху бързината и успеваемостта на правораздаването, защото то е обвързвано с нуждата от материална и техническа обезпеченост, с обезпечаване на подобаващи условия за разглеждането им с оглед спецификата на делата. За правосъдните сформира ще бъде належащо време да се срещнат с тях и да ги насрочат в разпоредително съвещание. За някои каузи това закъснение може да има необратими негативни последствия, свързани с демотивиране на очевидци, с приключване на погасителната отминалост за гонене на обособени закононарушения и други ”, настояват от прокуратурата.

Иван Гешев показва, че в пълномощията на законодателя е да преценя по какъв начин да се уредят съответните публични връзки, само че закриването на специализирането правораздаване, без съществуване на нужда и съответен публичен интерес, накърнява открития в главния закон принцип, че България е правова страна и се ръководи съгласно Конституцията и законите на страната.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР