Главният прокурор Иван Гешев възложи на Държавна агенция Национална сигурност“

...
Главният прокурор Иван Гешев възложи на Държавна агенция Национална сигурност“
Коментари Харесай

Гешев нареди: ДАНС да провери всички приватизационни сделки от прехода

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) осъществяването на цялостна инспекция на целия приватизационен развой и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, организации и други държавни ведомства.

Проверката би трябвало да обхване всички приватизационни покупко-продажби, осъществяването на заплащания по тях, без значение от типа на платежните средства, както и всички подхванати дейности по реализирането на следприватизационния контрол.

ДАНС би трябвало да откри събрани ли са плануваните в приватизационните контракти неустойки, лихви, компенсации и банкови гаранции, при положение на тяхното отчасти или изцяло несъблюдение. В тази връзка трябва да се откри осъществени ли са дейности по повреждане на приватизационните контракти, при положение на тяхното несъблюдение.

Проверяващите би трябвало да установят как е била водена цялата документация по настоящия следприватизационен надзор, осъществявани ли са инспекции по осъществяване на приватизационните контракти и била ли е обновена навреме информацията в обществените регистри.

В обсега на инспекцията би трябвало да бъде осъществен разбор на одитните отчети на Сметната палата и какви дейности са били подхванати по осъществяването на дадените инструкции.

Приватизационният развой в България стартира през 1992 г. с приемането на Закона за превръщане и приватизация на държавни и общински предприятия и основаването на Агенцията за приватизация. Към момента е раздържавена по-голяма част от предприятията от главните браншове на стопанската система и ресурсът от сдружения с държавно присъединяване, подлежащи на приватизация, е доста стеснен.

Докладът на Агенцията за обществените предприятия и надзор демонстрира, че към 31 декември 2018 г. са продадени дялове и акции от 5 282 държавни предприятия – 2 939 цели предприятия и 2 343 обособени елементи. Извършени са 4 256 продажби на миноритарни пакети и 33 продажби на парцели – частна държавна благосъстоятелност. Общият финансов резултат от подписаните покупко-продажби възлиза на 12 555 млн. $.

Общият размер на приватизираните дълготрайни активи възлиза на 66,31% от всички държавни активи.

Най-голям е броят на приватизираните предприятия и продадени обособени елементи в областта на индустрията (1 647 броя), търговията (1 177 броя), земеделието (622), строителството (536), туризма (526) и други.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР