Главният прокурор Иван Гешев ще сезира днес Конституционния съд във

...
Главният прокурор Иван Гешев ще сезира днес Конституционния съд във
Коментари Харесай

Иван Гешев: Прокуратурата и съдът са сред малкото работещи институции в държавата

Главният прокурор Иван Гешев ще сезира през днешния ден Конституционния съд във връзка със закриването на Специализираното правораздаване. Това сподели той в отговор на журналистически въпрос преди съвещание на Пленума на Висшия правосъден съвет, на което би трябвало да се произнесе по редовността и допустимостта на предлагането за предварително освобождение на основния прокурор, направено от служебния правосъден министър Янаки Стоилов през юли 2021 година.

По думите му няма никакви юридически учредения в двете оферти за предварителното му освобождение – на Янаки Стоилов и министъра на правораздаването Надежда Йорданова.

„ Ще продължа да упорствам Висш съдебен съвет оптимално бързо да прегледа всъщност изказванията на разнообразни министри на правораздаването – без значение дали са служебни, или в постоянен кабинет, с цел да стане ясно на българските жители това, което е ясно на всеки първокурсник в Юридическия факултет. А точно, че няма никакви юридически учредения и че самите изказвания в тях са смешни “, уточни основният прокурор.

„ Най-вероятно зад тези смешни изказвания седят политически ползи. Не бих го нарекъл политическа поръчка. Вероятно интерес имат единствено олигархията и мафията. Вероятно това, което се цели е нелегитимно преодоляване на прокуратурата, лична промяна на основния прокурор, съсипване на наказателното правораздаване с така наречен промени. Но това не е промяна, а дейности, които опонират на ползите на българските жители и общество, изключително в тенденция битка с престъпността “, уточни още Гешев.

„ Прокуратурата, дружно със съда, продължава да е една от дребното работещите институции сега в тази страна. Виждате какво се случва с останалите управляващи. Пак дублирам – прокуратурата и съдът са единствените постоянни институции в страната, които са бариера сред беззаконието и това, което виждат хората. Ще продължаваме да си вършим работата “, добави Гешев.

Той сподели още, че има чувството, че министър Йорданова желае да принуди Висш съдебен съвет да спре процедурата на законови учредения, с цел да може „ да продължи да се упражнява по разнообразни медии върху Висш съдебен съвет, че прави някакви дейности “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР