Главният прокурор Иван Гешев сезира Конституционния съд с искане за

...
Главният прокурор Иван Гешев сезира Конституционния съд с искане за
Коментари Харесай

Гешев сезира Конституционния съд за атестирането на университетските преподаватели

Главният прокурор Иван Гешев сезира Конституционния съд с искане за оповестяване на противоконституционност на наредба от Закона за държавния бюджет за 2022 година, въвеждаща спомагателни критерии за атестиране на университетските преподаватели, с които би трябвало да се съобразят висшите учебни заведения, в случай че желаят да вземат участие в разпределението на 20 млн. лева финансиране от страната за повишение на заплатите.

Искането е направено след изпратено писмо до основния прокурор от над 100 преподаватели от съвсем всички университети в страната. Представителите на университетските среди показват, че основаването на успореден ред за дофинансиране на висшите учебни заведения би довело до неприемливо прекрачване на границата, сложена от закона, и до ограничение на демократично извоюваните права на университетската общественост в страната.

Според обвинител номер едно с плануваното атестиране по методика, избрана с акт на Министерския съвет, се нарушава конституционно закрепената академична автономност на висшите учебни заведения.

В претекстовете си Иван Гешев твърди и че приемането на текста в Закона за държавния бюджет, без да бъде поискано мнението на академичната общественост, накърнява правилото на правовата страна.

Привеждането на правилниците на висшите учебни заведения в сходство „ с методиката, избрана с акт на Министерския съвет “ следва да се извърши с смяна в правилниците за активността на висшите учебни заведения, което е пълномощие на Общото им заседание.

По настояването на основния прокурор към този момент е формирано конституционно дело. Съдия - докладчик е Красимир Влахов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР