Главният прокурор Иван Гешев се срещна във вторник с представители

...
Главният прокурор Иван Гешев се срещна във вторник с представители
Коментари Харесай

Нинова поиска от Гешев мерки за райския газ и пияните шофьори. Божанков му поиска оставката

Главният прокурор Иван Гешев се срещна във вторник с представители на Българска социалистическа партия в Народното събрание.

Лидерката на партията Корнелия Нинова изиска от него оферти за ограничения за битка с битовата престъпност, прекъсване на разпространяването на така наречен божествен газ и санкции за пияни и дрогирани водачи. Депутатът от левицата Явор Божанков уточни като приоритет въвеждането механизъм за дейно следствие на основния прокурор и оставката на Гешев от този пост.

Това беше четвъртата среща на Гешев и неговите заместници с депутати в 48-ото Народно заседание. Той се срещна първо с. Лидерът на групировката Стефан Янев сподели, че Гешев има “партньор ” в тяхно лице. След това основният прокурор се срещна с депутати от, които желаеха от самия него хрумвания по какъв начин може да бъде разследван дейно. На срещата си с Гешев сподели, че е склонен пълномощията му да бъдат лимитирани.

На срещата с Българска социалистическа партия за пръв път народен представител уточни оставката на Гешев като приоритет. Това беше Явор Божанков .

“За вас има положителни и неприятни олигарси. Божков беше олигарх, само че неговите диалози с Борисов не бяха значими. Ние сме за орязване на пълномощията на основния прокурор, за интензивно следствие. Съдебната промяна би трябвало да е такава, че да докара до вашата оставка ”, сподели Божанков, представен от.

Той уточни съответни случаи, по които прокуратурата не разследвала и не е повдигнала обвинявания - фотосите от спалнята на някогашния министър председател Бойко Борисов, на които се виждат банкноти и златни кюлчета, изказванията на обвинения хазартен предприемач Васил Божков, че е бил изнудван и е давал подкупи на Борисов.
 Явор Божанков
В отговор Гешев сподели, че речта на Божанков е политическа и добави, че не би си разрешил да желае неговата оставка, тъй като това би било нарушаване на разделянето на управляващите.

“Интересите на гласоподавателите на господин Божанков не са газта, не са цените, а са някакви други ”, сподели Гешев.

Председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова не повдигна въпроса за оставката на Иван Гешев. Тя изиска от основния прокурор рекомендации за ограничения в три насоки - за битка с битовата престъпност, за обективни санкции за хората, които карат под въздействието на алкохол или опиати, както и за прекъсване на разпространяването на божествен газ измежду малолетни.

“Вие ни дайте професионални рекомендации, ние ще си обсъдим в групата и ще поемем законодателна самодейност. Но желаеме резултат ”, сподели Нинова.

Иван Гешев от своя страна сподели, че сегашните закони не разрешават на прокуратурата да реализира по-добри резултати в битката с престъпността. Той уточни и закриването на профилираното правораздаване като причина за резултатите в битката с проведената престъпност. То беше с гласовете на “Продължаваме смяната ”, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и “Демократична България ”.

“При в този момент настоящите закони, ще имаме до момента настоящите резултати, това мога да ви го подсигурявам ”, сподели Гешев и добави, че прокуратурата ще се старае да реализира резултати макар законодателството.

Повод за срещите на Гешев с партиите е негово писмо до всички 240 депутати в новия парламент, в което той изрази предпочитание да разисква “проблемите в правосъдната система ” с всички партии. “Демократична България ” отхвърли да взе участие в такава среща, а “Продължаваме смяната ” и “Възраждане ” не са дали отговор.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР