Главният прокурор Иван Гешев се охранява по три начина и

...
Главният прокурор Иван Гешев се охранява по три начина и
Коментари Харесай

Бойко Рашков: Главният прокурор е охраняван по три начина и това е недопустимо

Главният прокурор Иван Гешев се охранява по три метода и това е неприемливо. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков пред парламентарната комисия по правни въпроси по време на общественото разискване на законопроектите, направени от "Има подобен народ ", "Изправи се БГ!Ние идваме " и "Демократична България ", предлагащи прекосяване на Бюрото за отбрана от основния прокурор към Министерство на правораздаването.

По думите му, за разлика от всичките си прародители Гешев си е обезпечил отбрана от Бюрото на негово послушание, от Министерство на вътрешните работи и от НСО.

Рашков уточни, че прокуратурата е сключила комерсиално съглашение, осигуряващо спомагателна отбрана на резиденцията, в която се е настанил основния прокурор:

"Органите на Министерство на вътрешните работи и по-специално Шесто районно полицейско ръководство в София да патрулира с патрулки и да следи резиденция "Бояна " от външната страна, с цел да пази основния прокурор. Такова славолюбие, което граничи с някаква параноя ".

Според вътрешния министър, по политически инструкции ДАНС са написали подправени сведения за заплаха на високопоставени лица, с цел да им се обезпечи отбрана от НСО за 6 месеца.

Във връзка с Бюрото за отбрана министър Рашков съобщи още, че за 2020 година няма нови очевидци, които да са били защитавани, и тогава го написа в отчета. Имало такива, които не престават да бъдат охранявани. "Това са 150 души към основния прокурор. Никой не знае какво става в това Бюро, може би единствено той ", разяснява вътрешният министър.

От своя страна министърът на правораздаването Янаки Стоилов уточни, че отбрана на основния прокурор е нужна, само че тя би трябвало да се реализира по общия ред - от НСО, а не от профилирана работа на директно послушание на обвинител номер едно:

"Бюрото е единствено един, да го назовем "извънреден прийом ", когато избрана категория лица, свързани с наказателния развой, не могат да бъдат предпазени в границите на този развой, да употребяват отбраната му. Мисля, че тук, абстрахирайки се от каквито и да е персонажи, основният прокурор, който и да е той, би трябвало да бъде едно от лицата, които са в състава на охраняваните от службата за защита лица ".

Според Янаки Стоилов Бюрото се е трансформирало в самобитна охранителна конструкция, участваща и в следствието, като добави, че по този начин то се е отдалечило от функционалността, с която е основано. Министърът добави, че в настоящия тип, по отношение на активността на Бюрото, не може да се оказва цивилен надзор при реализиране на полицейските му пълномощия.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР