Главният прокурор Иван Гешев сам трябва да обяви мотивите за

...
Главният прокурор Иван Гешев сам трябва да обяви мотивите за
Коментари Харесай

Румен Радев: Гешев сам да обяви мотивите си за искането до КС

Главният прокурор Иван Гешев самичък би трябвало да разгласи претекстовете за настояването си до Конституционния съд. Аз съм уверен, че не съм направил нищо неправилно.

Това съобщи президентът Румен Радев във връзка отправеното искане от страна на обвинител номер едно за пояснение на наредбата за имунитета на президента, съобщи кореспондент на БГНЕС.

От основния прокурор чакам усърдие в действителната битка с корупцията, там, където има най-голяма хранителна среда – публичните поръчки. Неговата съществена задача е да убеди обществото, че брани закон и публичен интерес, сподели Румен Радев по време на годишния си доклад.

В понеделник Гешев изиска от Конституционния съд да обясни до каква степен се простира имунитетът на президента, що е то „ държавна измяна ” и „ нарушаване на Конституцията ”. Той пита и дали вероятно дело против президента би трябвало да бъде спряно или прекъснато, до момента в който той заема поста.

Докато Радев дава доклад за 3-годишнината си от началото на мандата, Иван Гешев разяснява пред публицисти, че настояването му до Конституционен съд се основава на произвеждане, което поражда неясноти за имунитета на президента.

„ Единственото, което мога да кажа, е, че ми е изпратено досъдебно произвеждане от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно произвеждане данни, които пораждат неясноти в наредбата на член 103 от Конституцията. И са ми изпратили това досъдебно произвеждане с оглед моите пълномощия да сезирам Конституционния съд за наложително пояснение на конституцията ”, съобщи Иван Гешев и добави: „ След като съм се срещнал, съм установил, че има учредения и документално съм ги изложил пред Конституционен съд ”.

По отношение на шпионските кавги президентът сподели, че България би трябвало да отстоява твърдо своя суверенитет и да пресича всякаква интервенция в нейната национална сигурност.

Надявам се тези шпионски кавги да не навредят на прагматичните връзки, тъй като България към този момент е вложила обилни средства в газопровода Балкански поток, сподели още Румен Радев.

По мотив идното гласоподаване на вота на съмнение към кабинета, което ще се състои в сряда в Народното събрание, Румен Радев сподели: „ Ще имам доста по-високо доверие в държавното управление, в случай че неговата цел е благосъстоянието на жителите, в случай че не образува неестествен остатък, в случай че има предпочитание и потенциал за промени, в случай че влага повече в човешки капитал и мисли повече за децата и пенсионерите, а не за доизбутването на мандата ”.

Президентът разяснява, че вотът на съмнение е естествен инструмент на парламентаризма.

Кризата с водата на Перник е извънредно дълбока, рецесията е екзистенциална. Но решението е в ръцете на народните представители, продължи Радев.

Той заяви, че е ненужно се политизира въпроса за присъединяване на Съветския съюз във Втората международна война и заяви, че има покана от президента Владимир Путин за 9 май, само че още не му е дал отговор дали ще участва на парада. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР