Главният прокурор Иван Гешев разпореди проверка дали е законосъобразна дейността

Главният прокурор Иван Гешев разпореди проверка дали е законосъобразна дейността ...

Гешев се захваща и с "Луков марш".Главният прокурор Иван Гешев разпореди проверка дали е законосъобразна дейността на Български национален съюз "Еделвайс". Проверката е свързана с планираното за 22 февруари поредно факелно шествие до дома на генерал Христо Луков, почитан от организаторите като български офицер патриот, носител на ордени за храброст от войните за национално обединение, убит от бойна група на Комунистическата партия през февруари 1943 г.

Същевременно събитието всяка година се придружава с диаметрално противоположни обществени оценки, тъй като Луков е бил временно ръководител на неправителствената младежка организация "Български национални легиони", за която се сочи, че е била адепт на германския нацизъм. И въпреки че специалистите историци твърдят, че няма документирани доказателства за антисемитизъм на самия ген. Луков, всяка година "Луков марш" предизвиква яростни сорове. През 2019 г. едновременно с марша се проведе и анти-марш под наслов - "Радикален прайд срещу Луков марш" с изцяло младежко международно участие, двете събития преминаха безконфликтно.

Намесата на прокуратурата е с неясно основание, което се вижда от самото съобщение. В него е казано, че целта е "извършване на проверказа наличие на предпоставки за упражняване на правомощията на Прокуратурата на Република България".

Любопитен детайл от сюжета за Луков марш е това, че е имало случай траурното шествие да се подкрепя и от структури на ВМРО, коалиционен партньор в управлението, тъй като обявеният дух на марша е патриотичен. А решението на главния прокурор да се заеме с Луков марш се появява дни след като лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов нарече "политическо убийство" зрелищното извеждане на министъра на екологията Нено Димов от кабинета му и последвалия арест.

Траурното факелно шествие "Луков марш" се провежда от 16 години насам през февруари. Според Закона за събранията и митингите режимът е уведомителен, а не разрешителен. Затова е странно, че в съобщението се казва, че кметът е забранил шествието. Няколко години поред столичният кмет отказва разрешение за провеждане, но организаторите обжалват пред съда и съдът отменя акта на кмета, тъй като няма на какво да се опре, за да постанови забрана на шествието. Досега не е имало нарушаване на обществения ред, нито призиви за насилствени действия спрямо конституционния ред, не е имало и нацистки символи и лозунги.

Пълният текст на съобщението на Прокуратурата на РБ:

Днес, 17.01.2020 г. с цел извършване на преценка за наличие на предпоставки за упражняване на правомощията на Прокуратура на Република България, главният прокурор Иван Гешев разпореди на Софийска градска прокуратура да извърши незабавна проверка по реда на гражданско-съдебния надзор за законосъобразност на дейността на сдружение "Български национален съюз – "Еделвайс" /организатор на траурно факелно шествие в памет на ген. Христо Луков за 22.02.2020 г., което е забранено със Заповед на Кмета на Столична община/ с оглед това дали са спазени изискванията на Закона за политическите партии.
Допълнително е указано главния прокурор да бъде уведомен своевременно при непосредствено установяване на данни за извършено престъпление от общ характер.

Източник: dnevnik.bg