Главният прокурор Иван Гешев профилактира президента Румен Радев, казано по

...
Главният прокурор Иван Гешев профилактира президента Румен Радев, казано по
Коментари Харесай

Гешев иска да държи президента Радев на къса каишка

Главният прокурор Иван Гешев профилактира президента Румен Радев, казано по полицейски.Явно се цели президентът да бъде държан на къса каишка с следствия, с цел да не помни за концепциите си за промени в Конституцията и ограничение на пълномощията на основния прокурор, счита юристът Емил Екимджиев.

В понеделник обвинител №1 изиска Конституционния съд да разтълкува съответни текстове от Върховния закон. Искането на Гешев е обвързвано с имунитета на президента. Той се интересува от точната формулировка на понятието "държавна измяна ".

Гешев пита висшите съдии и за метода, по който проверяващите би трябвало да действат, в случай че открият, че президентът може да е направил закононарушение.

Чл. 103 от Конституцията гласи, че президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за дейностите, осъществени при осъществяване на своите функционалности, като се изключи държавна измяна и нарушаване на Конституцията

"След като ни сподели по време на акцията за неговото назначение, че не схваща съществени правила на Конституцията, като разделянето на управляващите, Иван Гешев доста държи да покаже, че не може да осмисли някои ясни разпореждания, като член 103 ", съобщи Екимджиев.

Адвокатът бе безапелационен, че въпросите са нелепи, а настояването към Конституционен съд е процедурно неприемливо - не можело съдът да бъде питан нереално, без съответен проблем.

Михаил Екимджиев уточни, че по време на мандата на президента не може под никаква форма върху него да бъде упражняван наказателно-процесуален напън. Разследвания можело да се правят едвам след приключването на мандата.

"Смисълът е да се резервира интегритетът на президента, неговата самостоятелност, да не виси над него някакъв дамоклев меч от страна на прокуратурата и да не може да бъде упражняван паралегален напън под формата на измислени инспекции ", заключи Екимджиев пред bTV.

Той посъветва Гешев да прочете практиката на Европейския съд - всяко деяние на управляващите, което демонстрира тяхното желание да проверяват съответно лице, е фактическо обвиняване и е безусловно недопустимо
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР