Главният прокурор Иван Гешев призова властите да вземат по-радикални мерки

...
Главният прокурор Иван Гешев призова властите да вземат по-радикални мерки
Коментари Харесай

Главният прокурор Гешев одобрява мерките, гражданинът Гешев иска - по-радикални

Главният прокурор Иван Гешев прикани управляващите да вземат по-радикални ограничения против разпространяването на ковид, както и да бъдат изменени от дълго време неработещи текстове в Наказателния кодекс, които са морално остарели и одобрявани по времето на Тодор Живков, да вземем за пример този за разпространяването на подправени вести.

Гешев приказва по тематиката с изключителните ограничения след среща с ръководителя на Националния действен щаб генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски и основния секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов. (Най-важното от деня по тематиката в развиване четете тук.)

Не за първи път Гешев разяснява някои неща като основен прокурор, а други - като жител

В качеството си на основен прокурор той сподели, че утвърждава изключителни ограничения по отношение на панедмията COVID-19. Като жител обаче разгласи, че ограниченията би трябвало да са по-радикални.

" В качеството си на елементарен български жител, уповавам се и мисля, че е време страната в лицето на изпълнителната и законодателната власт да вземат още по-радикални ограничения, които взеха и някои други страни към нас ", уточни Гешев.

Какво има поради под стягане на ограниченията жителят Гешев, основният прокурор даде за образец - затварянето на зимните курорти, най-много поради задграничните туристи. Той уточни и че през днешния ден прокурор е дал инструкции на Регионалната здравна ревизия за прекъсване на лифта в Банско. От на следващия ден затваря и ски зоната в Боровец, а в Пампорово тя няма да работи до 29 март. (Още за затварянето на ски курортите - тук)

Щабът, който управлява щаба и хрумвания за законодателни промени

В понеделник (16 март) беше първата публична изява на основания на 14 март към прокуратурата под негово управление щаб, който би трябвало да управлява осъществяването на ограниченията и рестриктивните мерки, наложени от Националния действен щаб. Освен това щабът на Гешев разгласи и засилени инспекции за далавера с цените на някои артикули, измежду които медикаментите и храни и артикули от първа нужда.

Главният прокурор съобщи, че е нужна незабавна смяна в законодателството и на още текстове в Наказателния кодекс, като даде образец с разпространяването на подправени вести, за които в този момент законът планува до 2 години затвор. По думите му тези текстове са морално остарели и е трябвало да бъдат осъвременени от дълго време.

В Народното събрание " отлежават " разнообразни оферти за промени в Наказателния кодекс, импортирани от разнообразни парламентарни групи и достигнали до друг стадий в разискването. На 5 март по време на полемиката на концепцията за наказателна политика в България през идващите 5 години депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков предложи " джентълменско съглашение ", при което партиите да не пипат и да не трансформират " на парче " Наказателния кодекс.

Любопитно е, че в концепцията за наказателна политика, бе залегнало и декриминализиране на спекулативната търговия като закононарушение като прекомерно остаряло и несъвместимо с пазарната стопанска система, а на процедура и " мъртъв " текст от Наказателния кодекс. Законът за битка със спекулата е анулиран още през 1999 година, само че в Наказателен кодекс към момента спекулативната търговия е инкриминирана.

" В Наказателния кодекс съществуват редица сформира на закононарушения, които са изгубили приложимостта си заради развиването на публичните връзки. Така да вземем за пример член 225 инкриминира спекулативната търговия, като даже планува дипломиран състав на закононарушението, в случай че деецът е бил осъден по административен ред за нарушаване на Закона за битка със спекулата, който е анулиран още през 1999 година Практически е невероятно и реализирането на съставите на закононарушения по член 226 поради присъщата на съвремието независимост на частната самодейност. Обективната оценка на тези незаконни сформира, както и неналичието на повдигнати обвинявания по тях, обосновават нуждата от тяхната цялостна декриминализация ", написа в концепцията за наказателна политика за интервала 2020 - 2025 година

В подтекста на сегашните събития очевидно е допустимо текстът да бъде преосмислен и даже осъвременен, а не отхвърлен, само че към този момент тематиката със спекулата единствено се загатва като проблем в обществените изяви на щабовете и ръководещите без елементи какво имат поради и по какъв начин може да има наказания.

Пристигащи в България лъжат за адреса на престояване

До момента са формирани 6 досъдебни производства - 4 в София, 1 във Враца и 1 в Монтана против хора, които не са спазили карантината и не са били открити на адресите си. Това са доказани случаи на инфектирани, които са се отклонили от карантината, изясни основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов. По-рано през днешния ден министърът на вътрешните работи Младен Маринов изясни, че общо към 400 души са под карантина като контактни лица.

" Много хора преднамерено попълнят подправени адреси, дават неточни данни, с цел да не можем да следим местоположението им откакто се приберат в страната ", сподели още Иванов и добави, че това е предизвикателсвто за полицията, само че макар компликациите предизвести, че всички те ще бъдат открити, въпреки и по-късно.

" Няма да пропуснем никой. Но не може съществена движеща мощ да е страхът от наказателна отговорност, репресията и въобще страха. Те не са изключени, тъй като не може да се разчита на съвестта на всеки един ", добави Иван Гешев.

Министерство на вътрешните работи и прокуратурата са основали организация за реакция на всички сигнали от жители, подадени на тел. 112, само че все пак Гешев и Иванов приканиха да не се злоупотребява със сигналите към незабавния телефон.

Ген. Мутафчийски заключи, че предстоящите проблеми са свързани с нарушение на карантината след увеличаващия се брой на хората, които се постанова да бъдат изолирани, както и със далавера в цените на маските за лице, дезинфектанти и медикаменти.

" Това са въпроси, които изискват вниманието на прокуратурата. Не можем да се оправим сами ", сподели Мутафчийски, а основният прокурор акцентира, че се реализира непрекъснат мониторинг. Той прикани и да не се всява непотребна суматоха, с цел да не се превърнем " от общество в общ брой от уплашени човеци ".

Властите няма да затварят храмове, само че ще предизвестяват миряните

Въпреки множеството ограничаващи ограничения против събирането на повече хора на едно място управляващите няма да затварят храмовете. Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов уточни, че е вярата е извънредно значима за хората, само че те могат да се молят и у дома.

По думите му, откакто църквата публично отхвърли да затвори храмовете поради заплахата от разпространяване на COVID-19, управляващите могат единствено да предизвестяват миряните да заобикалят скупчванията на доста хора и да съблюдават целесъобразната отдалеченост.

" Нека хората, които виждат скупчване на жители, да ги предизвестяват да съблюдават отдалеченост. И в огромните магазини предупредихме, че не би трябвало да има повече от 30 индивида, да се съблюдава нужното разстояние. Имахме няколко случая в събота и в неделя за храмове, в които реагирахме тъкмо по този метод ", изясни Ивайло Иванов, само че не пожела да уточни кои и къде са храмовете.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (549)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР