Главният прокурор Иван Гешев представи в пленарната зала на Народното

...
Главният прокурор Иван Гешев представи в пленарната зала на Народното
Коментари Харесай

Иван Гешев: Справедливост не се дава от прокуратурата, а от съда

Главният прокурор Иван Гешев показа в пленарната зала на Народното събрание отчета за активността на прокуратурата по използването на закона в интервала януари - август 2020 година

От опозицията показаха, че отчетът е доста статистика без съответни отговори на значими за публичния интерес въпроси и установи, че по някои значими въпроси отчетът дава странни отговори. По тази причина от Българска социалистическа партия отхвърлиха да поддържат отчета и желаеха оставката му.

„ Когато се приказва за господство на закона става дума за комплекс от взаимоотношение сред обособените институции. Надявам се вашият интерес към върховенството на закона да бъде съсредоточен и върху други браншове от правосъдната власт. Справедливост не се дава от прокуратурата, а от съда. Аз няма да разясня правосъдните решения на самостоятелния съд. Много внезапно би трябвало да бъдат направени разграниченията “, акцентира.

„ Аз няма право да желая оставки, тъй като това нарушава правилата на разделяне на управляващите. Когато приказваме за върховенството на закона е добре да четем Конституцията и законите и да почитаме управляващите. Аз съм върховен административен ръководите, само че не управлявам висшите магистрати. Надзорът за правда е единствено писмен и то на 5-6 инстанции. Друга моя функционалност е чисто административна. Нямам терзания от всевъзможен тип надзор “, посочи основният прокурор.

„ Променете законодателството по метод, който смятате за верен “, съобщи, визирайки частта за независимостта на основния прокурор. „ В същото време се изисква от мен да давам отговор за всички прокурори и следствия “, посочи той.

регистрира положителните резултати на прокуратурата през последните месеци. „ Никой прокурор в Европа няма да доближи подобен резултат, който нашите прокурори и то с този Наказателен кодекс “, акцентира той.


Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР