Главният прокурор Иван Гешев предлага президентът Румен Радев да отнеме

...
Главният прокурор Иван Гешев предлага президентът Румен Радев да отнеме
Коментари Харесай

Гешев откри още един чужденец, взел гражданство с фалшиви документи

Главният прокурор Иван Гешев предлага президентът Румен Радев да отнеме поданството на чужденец, употребявал подправени документи, с цел да го получи, оповестиха от държавното обвиняване. Това е следващият случай на нарушаване, открито след 10-годишно безучастие на институциите по тематиката.

След разкрития на Свободна Европа през предходната година прокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи се задействаха с инспекции. Така стана ясно, че страната е раздавала поданство против обещания за вложения, които в никакъв случай не са осъществени. Български жители са станали даже търсени от Интерпол лица. Емблематичен бе казусът с казахстанеца Каир Рахимов. Гражданство бе получил и съветският милиардер Сергей Адониев, както и брачната половинка на вицепрезидента на съветската ВТБ (Внешторгбанк) Юрий Соловьов – Галина Улютина.

В предлагането на Гешев чужденецът, взел поданство, е разказан единствено с букви – С.Ш. Не се знае какъв е по националност. Споменава се единствено, че вицепрезидентът е издал декрет за натурализацията му въз основа на подправен документ – предложение на министъра на превоза.

Тази скица бе разкрита след десетилетие безучастие. Прокуратурата стигна до извода, че част от чужденците са получили българско поданство въз основа на подправени документи. Президентски укази са издавани даже на база фалшифицирани документи, за които следствие е било формирано още през 2009 година.

Четирима руснаци са взели българско поданство в нарушаване на процедурите. При два от случаите са употребявани подправени печати с името на тогавашния транспортен министър Петър Мутафчиев (БСП).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР