Главният прокурор Иван Гешев предлага на министъра на правосъдието Данаил

...
Главният прокурор Иван Гешев предлага на министъра на правосъдието Данаил
Коментари Харесай

Гешев иска отнемане на българско гражданство, дадено чрез фалшиви документи

Главният прокурор Иван Гешев предлага на министъра на правораздаването Данаил Кирилов да предложи на президента Румен Радев да издаде декрет за анулация на натурализация, сложена на разположение с букви С. Ш., придобило българско поданство с декрет на вицепрезидента на България, оповестиха от прокуратурата.
Предложението на Иван Гешев е на съображение член 31, алинея 1 и член 22, алинея 1, т. 2 от Закона за българско поданство (ЗБГ) и по отношение на постъпили материали във Върховната касационна прокуратура за осъществена инспекция от Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС), от които излиза наяве, че лице с букви С. Ш. е получило българско поданство на база на неистинен документ, а точно предложение от Министъра по превоза, осведомителните технология и известията, публикуван на съображение чл.16 от ЗБГ.
При направено питане на ДАНС до Министерство на превоза през 2019 година е открито, че горепосоченият документ не съществува в архива и в деловодната система на министерството, както и че подобен документ не е бил подписван от тогавашния министър по превоза, осведомителните технологии и известията. От ведомството показват, че за интервала 25.10.2010 година – 02.11.2010 година министър Александър Цветков е бил заместван от зам.- министър Ивайло Московски.
Съгласно член 30, алинея 1, изречение 1 от ЗБГ, процедурата за придобиване на българско поданство по член 16 от ЗБГ се инициира единствено по предложение на отрасловия министър за съответната област, в която България има интерес от натурализация на разположение или област, в която то има особени заслуги, припомнят от прокуратурата.
С оглед преценка за данни за осъществени документни закононарушения, от преписката са отделени материали и изпратени по подготвеност в СРП.
Механизмите за предоставяне на българско поданство от дълго време са обект на кавги, като даже и от Европа погледнаха по този въпрос: " Европейска комисия за българското поданство - дава се без основни отговорности и условия "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР