Главният прокурор Иван Гешев посети Габрово във връзка с провеждаща

...
Главният прокурор Иван Гешев посети Габрово във връзка с провеждаща
Коментари Харесай

Иван Гешев: Прокуратурата няма намерение да бъде въвличана в политически игрички

Главният прокурор Иван Гешев посети Габрово по отношение на провеждаща се профилирана интервенция по противопоставяне на битовата престъпност. На място бе и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов.

„ Целите и целите на прокуратурата са противопоставяне на стандартната престъпност, това, че възрастни хора са убивани, запалвани в къщите си, изнасилвани. Хора, които са построили тази страна, живеят в боязън и неустановеност. Държавата в лицето на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи са ангажирани с този проблем ", безапелационен бе основният прокурор.

В отговор на журналистически въпрос Иван Гешев удостовери, че в Администрацията на президента се организират дейности по две досъдебни производства - едното на Военно-окръжна прокуратура, другото на Специализирана прокуратура по следствие за търговия с въздействие. Извършените претърсвания и изземвания в два кабинета, които се употребяват от консултант на президента и негов секретар са станали след получено позволение от две съдилища. „ Анализирани са доказателства, издадено е позволение и подхванатите дейности са законосъобразни и верни. По едно от делата на Военно-окръжна прокуратура консултант на президента показва непринудено материали с гриф по Закона за отбрана на класифицираната информация. Твърди, че си ги е намерил в касата. Това лице на третия или четвъртия път дава материали, които са нерегламентирано изнесени от Държавна организация „ Разузнаване ", уточни още Иван Гешев.

Главният прокурор разяснява и отправените в последната седмица нападки на президента по адрес на прокуратурата, както и вчерашният апел на държавното обвиняване да извърши инспекция във връзка с парцелите в „ Росенец ". „ Президентът да реши какво желае - една седмица споделя, че няма доверие на прокуратурата, в този момент ни приканва да действаме. В последна сметка като обясни позицията си - дали ни има или няма доверие, тогава мога да разясня ", съобщи основният прокурор. „ Прокуратурата няма желание да бъде въвличана в дребни политически игрички, както знаете наближават следващата година избори. Политиците вършат това, което смятат за най-хубавото, в случай че това е най-хубавото - българските жители да ги правят оценка, да гласоподават. Независимо дали става въпрос за президента, министър-председателя, прокуратурата си прави работата въз основата на събраните доказателства, а политическите последици не ни интересуват ", безапелационен бе Иван Гешев.

Главният прокурор разяснява и откритите противозаконни рискови боклуци в землището на община Червен бряг: „ Изкопани са над 120 тона, за благополучие равнището на радиоактивност е ниско. Поради обстоятелството, че са рискови боклуци, евентуално има и киселина, в региона се диша мъчно. Истината е следната - даваш на една компания рисков боклук, публично тя е лицензирана, импровизирано тя няма никакъв капацитет, обвързвана е с теб и твоя бизнес, и тя го закопава и трови българската природа, нашите деца, нас, само че те печелят пари от това нещо. Има установено още едно място, където също не се знае какъв брой боклук има, то е покрай водоизточник. Това е безсрамие - това не може да се случи на никое място в Европейски Съюз ", разяснява основният прокурор.

Иван Гешев посети Окръжна и Районна прокуратура - Габрово, а преди този момент с основния секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов бяха и в село Яворец.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР