Главният прокурор Иван Гешев покани президентът Румен Радев да обсъдят

...
Главният прокурор Иван Гешев покани президентът Румен Радев да обсъдят
Коментари Харесай

Радев и Гешев очи в очи в кулоарите на парламента

Главният прокурор Иван Гешев предложения президентът Румен Радев да обсъдят протичащото се в последните дни и поръчките за промени в правосъдната система. Двамата се срещнаха очи в очи в коридорите на Народното събрание, при влизането на президента в постройката на Народното събрание за изключителното съвещание, на което депутатит разискват състава и структурата на проектокабинета, формиран с мандата на " Продължаваме промяната ".

Преди това Гешев разяснява пред публицисти думите на вътрешния министър Бойко Рашков в предаването „ Неделя 150 “, че „ прокуратурата защищава някогашните ръководещи от наказателна отговорност “.

" Прокуратурата на никое място в света не ги харесват. След като политици не харесват прокуратурата, значи тя си прави работата. Кажете ми едно нещо, което господин Бойко Рашков е споделил и е правилно, и тогава ще ви отговоря на въпроса. “, съобщи той.

Относно следствието за построяването на автомагистрала „ Хемус “ и зародилия спор с ГДБОП той съобщи, че има противозаконен и непозволен напън над прокурорите, работещи по делото и че Прокуратурата няма да допусне " обособени магистрати да извършат закононарушение против правораздаването под напън. "

„ Това, което ще кажа, е, че няма недоразумение, има противозаконен и непозволен напън. Вероятно е да се реализира закононарушение против правораздаването и доста ясно би трябвало да бъде казано. И наблюдаващите прокурори го споделиха, трябваше да го чуете – че от тях се желае да бъде смачкано делото, да бъде освободен обвинения, да не се стачкува мярката му пред апелативния съд и да му бъде позволено да пътува в чужбина, където евентуално може да се укрие. Ето това се желае. Отделно, той в няколко разпита е декларирал, че не желае да дава пояснения, документално. Отделно, проверяващи органи настояват, че е занимателен разпитът от прокурори. Разпити се вършат от служителите на реда, от проверяващите органи, а не от прокурорите. Разбирате ли, те можеха да го разпитват всеки ден по четири пъти, той си е бил у дома. Така че това е неистина, което беше изречено нощес “, акцентира Гешев.

Като неистина той дефинира и, че прокурорите не са съдействали на проверяващите служители на реда.

„ Наблюдаващият прокурор управлява следствието, той дава инструкции, и следователите и проверяващите служители на реда извършват тези инструкции. Не те спомагат на проверяващите органи, а проверяващите органи работят под управлението на наблюдаващия прокурор.

И настрана, наличието на наблюдаващ прокурор, което е било изтънчено от ГДБОП в почивен ден, в случай, че проверяващите органи могат сами да проведат разпит, в случай, че обвиненият е декларирал, че не желае да дава пояснения, значи единствено едно – че най-вероятно от този прокурор е желано да бъде поето някакво нелегално заричане, което не подхожда на закона. Ето това е обективната истина “, сподели Иван Гешев.

Прокуратурата е за правосъдна промяна, „ само че тази правосъдна промяна би трябвало да обхване цялото наказателно правосъдие, и правоохранителните органи. Там са и Министерство на вътрешните работи, където има големи проблеми, там е и съдът, там е и прокуратурата, там е и следствието “, сподели още той.

Иван Гешев даде образец с Министерство на вътрешните работи, където няма инцидентно систематизиране на делата: „ В Министерство на вътрешните работи началникът не би трябвало да се меси във вътрешните убеждения на проверяващите, само че се оказва, че шефът на ГДБОП от вчерашния случай (при който прокурори от Софийска градска прокуратура оповестиха за невиждан напън по досъдебно произвеждане от висок публичен интерес – б.р.) надали не управлява производството и разяснява делото. Той не би трябвало да има никакви пълномощия. Разследващият служител на реда взима решенията си по вътрешно разбиране и единствено на база закона. Не би трябвало който и да е шеф, дали е министър, дали шеф, да се меси в следствието – това е неприемливо и нелегално. Така че има доста проблеми, които би трябвало да бъдат решени изцяло в наказателното правораздаване, а не промяната да бъде съсредоточена върху това да бъде махнат тъкмо този основен прокурор и да бъде овладяна прокуратурата. Това не подхожда нито на европейските стандарти, нито на ползите на българското общество и българските жители “, означи Иван Гешев.

На въпрос ще може ли да работи с новия вътрешен министър, основният прокурор отговори, че няма проблем да работи с всекиго и уточни, че  актуалният длъжностен вътрешен министър е бил поканен на Международната конференция „ Съдебна промяна. Специализирано правораздаване “ предходната седмица, на която покана той не е откликнал. Министерство на вътрешните работи бе поканено да взе участие и в щаб за битка с изборните закононарушения, каквото обвързване има по Изборния кодекс, като и след тази покана не бяха изпратени представители на вътрешното ведомство.

„ Ние желаеме да взаимодействаме и демонстрираме почитание към всички български институции. Надяваме се всички други институции също да проявят нужното почитание в полза на българските жители. Няма по какъв начин да има взаимоотношение и резултати, които чакат българските жители в битката с престъпността, когато се води война против една институция, каквато в тази ситуация е прокуратурата. Единственият плюс е за нарушителите “, акцентира Иван Гешев

Той изрази вяра, че ще има синхрон в работата с органите на Министерство на вътрешните работи, тъй като „ би трябвало да е ясно, че органите на Министерство на вътрешните работи са тези, които проверяват и разкриват закононарушенията и чак по-късно се рапортува на прокуратурата. Без Министерство на вътрешните работи да проверява закононарушения, няма по какъв начин прокуратурата да внесе обвинителен акт и да бъде осъден съответният причинител “. Той означи, че за жалост през последните 6-7 месеца Министерство на вътрешните работи се е концентрирало главно към 1-2 неща и това води до липса на положителни резултати и взрив на престъпността, в областта на проведената престъпност. „ Виждате хакерски офанзиви против публицисти, против уеб сайтове, което е извънредно притеснително за свободата на словото. Надяваме се Министерство на вътрешните работи да разкрие тези незаконни похищения. Има взрив на битовата престъпност, още веднъж взрив на телефонните измами. Затова ние желаеме да работим в синхрон с Министерство на вътрешните работи, а не да се води битка против прокуратурата “, сподели основният прокурор.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР