Главният прокурор Иван Гешев отказа да участва в заседанието на

...
Главният прокурор Иван Гешев отказа да участва в заседанието на
Коментари Харесай

ВСС застана зад Гешев, а той не участва в заседанието посветено на него |

Главният прокурор Иван Гешев отхвърли да взе участие в съвещанието на Висшия правосъден съвет (ВСС) в четвъртък, което отдадено на по-значимите кавги, в които той бе забъркан от началото на мандата си, заяви. Дебатът бе предизвикан от Съюза на съдиите в България, който изиска Гешев да бъде оценен от всеки един от членовете на Висш съдебен съвет. Към това искане бе приложено писмо, в което бяха изброени детайлно " обществено известни " обстоятелства за Гешев и заключението, че би трябвало да стартира процедура по премахване от поста.

През това време пред постройката на Висш съдебен съвет течеше митинга проведен от " Правосъдие за всеки " и Демократична България.

Първи думата взе основният прокурор, с цел да изясни, че задачата не е той, а отстраняването на Висш съдебен съвет. " Нямам терзания от подобен спор ", сподели Гешев. Главният прокурор сподели, че му е " доста мъчно " да отговори на " мненията " на Съюза на съдиите в България, тъй като те били с " политически нюанси ". " Като ги чета, имам възприятието, че се връщаме в романите на Оруел или някакъв късен соцреализъм ", разяснява Гешев. Главният прокурор сподели, че към този момент е дал отговор на всички сложени от Съюза на съдиите въпроси пред комисията ЛИБЕ на Европейския парламент и очевидно няма потребност да дава отговор още веднъж пред Висш съдебен съвет. Той подсети, че е бил 10 часа да дава отговор в Народното събрание. Така Гешев подцени институцията, която го е избрала за основен прокурор и единствената, пред която дължи някаква отчетност.

С посланието, че прокуратурата дължи на българските пенсионери обезпечаване на по-добър и спокоен живот, Гешев напусна онлайн съвещанието на Висш съдебен съвет и остави своите бранители в съвета да приказват вместо него.

Членът на Висш съдебен съвет Йордан Стоев (Прокурорска колегия) сложи под подозрение въобще правото на Пленума на Висш съдебен съвет да дебатира върху дейностите на основния прокурор. " В каква процедура сме? " ; " Кое пълномощие ще упражняваме? ", попита той. Огнян Дамянов (Прокурорска колегия) описа, че е търсил сметка от Съюза на съдиите по какъв начин тъкмо е признато настояването до Висш съдебен съвет, само че не е останал удовлетворен от предоставената му информация. Дамянов се ядоса от изявление на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който е вносител на позицията на съдийския съюз. И го прикани да отговори дали българската прокуратура е бухалка.

" Смятам, че когато селективно работи орган, какъвто е прокуратурата, дейностите сочат, че е бухалка за едни и заслон, чадър за други ", отговори ръководителят на Върховен касационен съд.

Панов сподели още, че дебатът не може да основава разграничителни линии сред прокурори и съдии, тъй като става дума за активността на основния прокурор и дейностите му, които " предизвикаха напрежение в цялата страна ". " Висш съдебен съвет е органът, който избира основният прокурор. И когато повече от три месеца се желае оставката на основния прокурор, когато имаме невиждана резолюция на Европейския парламент, реакцията на Висш съдебен съвет е прекомерно закъсняла. Става дума и за имиджа на правосъдната власт. Не е ваше право, а ваше обвързване да реагирате ", сподели той. Панов добави, че към този момент не си спомня броя и тематиката на инспекциите, които Висш съдебен съвет му е правил, само че за Гешев такива няма. " Кой, в случай че не Висш съдебен съвет, може да направи оценка на дейностите на основния прокурор. Колко време ще е със затворени очи този Висш съдебен съвет, което отеква освен в България, само че и отвън страната ", попита Панов.

Атанаска Дишева (Съдийска колегия) сподели, че няколко неща са и създали усещане в говоренето на Гешев. " Едното е опълчването му на части от българския народ. Говори за възрастните хора на страната и дали ние знаем знаем по какъв начин наподобява пребитият дядо. А дали основният прокурор знае по какъв начин изглеждаха пребитите младежи зад колоните на Министерския съвет? ", попита Дишева.

Бившият началник на прокурорската асоциация и сегашен член на Висш съдебен съвет Евгени Иванов сподели, че не схваща каква е задачата на това, което се случва във Висш съдебен съвет. Според него настояването на ССБ нямало конкретика, а " внушения с политически привкус ".

Лозан Панов изясни, че нахлуването на Бюрото за отбрана в президентството е взривило обществото, тъй като е приличало на " държавен прелом ". " Това ли ще е стилът на работа на прокуратурата? ", попита той.

Бившата съдийка от Върховен касационен съд Вероника Имова изясни, че тезата на Панов е извънредно манипулативна и несериозна. Според нея жителите са подведени да стачкуват и замеси в това заблуждение " опозиционни формирования и НПО-та, които се устоят с непознати финансови средства, евентуално преследвайки и непознати цели ". " Нито работата на основния прокурор, нито личността му, нито обществените му изказвания основават паника за запазване на правилата на правовата страна ", сподели Имова.

След три часа спор по тематиката болшинството във Висш съдебен съвет с 19 гласа " за " и единствено 3 " срещу " отбрани Гешев и одобри настояването на Съюза на съдиите единствено за сведение.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР