Главният прокурор Иван Гешев остро атакува служебния вътрешен министър Иван

...
Главният прокурор Иван Гешев остро атакува служебния вътрешен министър Иван
Коментари Харесай

Иван Гешев остро атакува Иван Демерджиев

Главният прокурор Иван Гешев остро нападна служебния вътрешен министър Иван Демерджиев поради изнесената от него информация за гърмежа, избухнал край колата на шефа на държавното обвиняване на 1 май. В петък от парламентарната естрада Демерджиев разруши доста от изказванията на прокуратурата. Като са се стартира от това, че Гешев е пътувал със фамилията си и се стигне до нищожните провали по колата, която се оказва и най-защитеният автомобил, с който страната разполага.

Гешев се включва с мнения към случилото се седмица по-късно от Ню Йорк, където е на посещаване, за което към този момент от пресцентъра му мълчат. Той даде изявление за БНТ. " Това е невиждан акт и коментарът ми тогава би попречил на следствието ", оправда мълчанието си той. 

" Не е неприятно хората, говорили несвързано по този случай, да стартират да се извиняват ", сподели Гешев по адрес на Демерджиев. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който в началото разгласи, че фамилията на основния прокурор е било с него в колата, още в петък изясни, че е бил измамен от шефа си и се извини. Според Гешев объркването станало, тъй като неофициално приказвал с публицисти и когато го питали по какъв начин е, той дал отговор, че е добре, само че се тревожи за децата си, които доста се уплашили.   

" Министърът не взе участие в следствието, от кое място има информация ", продължи  Гешев. Прокуратурата твърди, че гърмежът е бил с 3 кг тротилов еквивалент. В същото време обаче към момента няма подготвени експертизи. " За мен е необичайно по какъв начин министърът приказва неща, които би трябвало да са ясни след следствието. Не подлагам на подозрение потенциала на българските служби, само че вземат участие и на Европол ", показва основният прокурор.

" Оказа се, че в България има повече специалисти по гърмежите, в сравнение с в Израел ", разяснява още той, още веднъж насочвайки вниманието към мистериозния израелски специалист, който тъкмо в точния момент се озова на разположение на българската прокуратура. За него от парламентарната естрада Демерджиев изясни, че е дошъл в България час и половина преди гърмежа и че е бил заведен на мястото от следовател. Прокуратурата си опонира и за въпросни специалист. Веднъж бе оповестено, че е бил на огледа, по-късно - че единствено е гледал фотоси.  " Израелският специалист е видял доста и аз му се поверявам повече от на Демерджиев ", отсече Гешев.

" Какво тъкмо се е случило, ще каже следствието ", показва Гешев, уточнявайки, че той няма право да получава информация по него и не го следи. В същото време обаче Гешев звучи добре осведомен от следователите.

" Не е ли по-важно, че към този момент никой не е опазен, откакто се протяга ръка на основен прокурор ", разяснява още Гешев, който от дълго време твърди, че закриването на спецправосъдието е довело до взрив на престъпността. 

В изявлението Гешев удостовери, че кортежът се е движил по постоянно употребен маршрут и че след гърмежа е продължил по пътя си. Той разказа много комплицирано минутите към случая:   " Прибирах се по нормален маршрут. На завой по този маршрут се чу гърмеж. В непосредственост до мястото, където избухна този гърмеж, може би на 10-ина метра има мост. Този ден по цялото трасе имаше много оживено придвижване. И единствено две-три минути след като ние продължихме с колата, се разминахме с повече от 10 коли, които се движеха посока Самоков. Отдалечихме се посока София и сътрудниците, с които бях от НСО, ме заведоха в постройката на НСО. Шофьорът ми изясни, че е останал с усещане, че колата в един миг не се движи. А това, че сме се отдалечили от мястото, доколкото разбрах е протокол, който съблюдават чиновниците на НСО. "

" Не ме е боязън, някои други хора би трябвало да ги е боязън ", загадъчно сподели Гешев. 

Въпросите се множат

Междувременно не престават да валят подозрения към случая, както и критики против метода, по който се разследва т. нар. атентат. 

Известният криминалист Ботьо Ботевразказа в неделя пред bTV, че персонално е отишъл на мястото на гърмежа на третия ден и с учудване открил, че не са сложени заграждения, разхождат се инцидентни хора с риск да унищожат значими следи и няма екип от експерти, които да търсят улики против причинителите. В предаването " 120 минути " Ботев показа, че би трябвало още от първите минути на местопроизшествието да работят специалисти в бели престилки, вместо прокурори и пиари да се изричат пред камери и микрофони. Не знам дали е поради шока от случилото или е липса на професионализъм, само че да се дават прибързани изказвания, без да се познава ситуацията, е неприемливо, разяснява криминалистът. 

Той е видял и така наречен кратер от гърмежа в тревата край пътя и твърди, че по-скоро му наподобява на " ровено с гребла ". Топ специалистът изясни още, че несъмнено е имало експлозив, само че никога не е бил с 3 кг тротилов еквивалент. Направи съпоставяне с опита за атентат против бизнесмена Васил Божков преди години - тогава гърмежът бил подложен на самия път, не под него, и наистина изкопал кратер - с дълбочина 40 см, освен това не в пръст, а в асфалта. Ударната вълна била толкоз мощна, че разрушила автомобила.

Като направи ангажимента, че е рано за заключения, криминалистът допусна, че не става дума нито за инсценировка, нито за опит за ликвидиране, а за опит за заплашване на основния прокурор. 

Има много въпросителни към случая, съобщи пред БНР и някогашният началник на Националната работа за охрана Красимир Станчев. 

Станчев дефинира като несериозно   " включването " на израелския специалист.   " Той идва час и половина преди гърмежа и незабавно е позволен да стане част от следствието. Не е съществено една страна да не изцеди до дъно ресурса на службите си, преди да потърси помощ извън, разясни ексдиректорът на НСО, като насочи рецензии и към дейностите на чиновниците, виновни за защитата на Гешев.  " Интересно е, че има брониран автомобил, без втори действен автомобил, който да го следва ", уточни Красимир Станчев. И дефинира като " неприемливо " да не са тествани рисковите места - където колата понижава скорост, на завой, при прекосяване на мост. 

" Седем дни по-късно знам за гърмежа по-малко в сравнение с седем минути след случая. Фактът, че става по-объркано, е обезпокоителен. Обадих се на основния прокурор незабавно, откакто разбрах, с цел да го запитвам напълно човешки дали е добре. Очаквам като всички други следствените органи да кажат кой е отговорен, какво се е случило ", сподели в " Защо, господин министър " по bTV правосъдният министър Крум Зарков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР