Главният прокурор Иван Гешев обвърза бъдещото произнасяне на съда в

...
Главният прокурор Иван Гешев обвърза бъдещото произнасяне на съда в
Коментари Харесай

Гешев: За ОАЕ кражба на 1-2 млрд. не е сериозна. Решението за екстрадиция на Божков ще е политическо

Главният прокурор Иван Гешев обвърза бъдещото изговаряне на съда в Обединените арабски емирства (ОАЕ) по настояването за екстрадиция на предприемача с ползи в хазарта Васил Божков с политическо решение.

" Ние сме пуснали искане за екстрадиция, както направихме с Цветан Василев. Знам какво провокира това нещо, само че е реалност, че решението за екстрадиция в доста страни отвън Европейски Съюз, където има трайни стандарти, е политическо решение ", сподели Гешев в изявление за " Нова телевизия ", което беше на запис и от кабинета му, написа Дневник.бг.

" Имаме извънредно положителни връзки с арабските страни, с ОАЕ, само че практиката ни демонстрира, че при тях финансовите закононарушения са с по-ниска степен на социална заплаха.  Плюс това нулите нямат значение, в случай че си откраднал 1 милиард - 2 милиарда, за тях това не са някакви съществени суми.  При тях сериозните закононарушения са убийства, изнасилвания и така нататък ", изясни още основният прокурор. Срещу Васил Божков има повдигнати 11 обвинявания за разнообразни закононарушения, в това число за управление на проведена незаконна група, за данъчни закононарушения, за търговия с въздействие, за насила и за отчуждаване на културно-исторически полезности. Прокуратурата, също така, го проверява и за убийства, принуди и изнасилвания, като по това произвеждане няма повдигнати обвинявания.

 

На въпрос за огромния брой разследвани, които се оказват отвън страната, Гешев разяснява, че " в границите на шегата: това, че някой бяга, е индикация за чиста съвест ". Той дефинира като " креативно привършване " на разпространяващите подправени вести изказванията, че е изпратил в ОАЕ прокурори, които да отвлекат Божков. От думите му обаче не се разбра дали обвинители са пътували до емирствата и какъв е резултатът. Но и не беше питан с спомагателни въпроси. Докато се опитваше да преразкаже историята, която да опровергае, Гешев обаче загатна че ставало дума за двама прокурори - мъж и жена, които пътували с цивилен полет, а това не е описано в историята на " Биволъ "  по мотив по какъв начин България е получила повече фурми, в сравнение с медицински консумативи в бартера с ОАЕ. В края на февруари Гешев беше загатнал, че е изпращал двама представители за диалози на високо равнище.

Липсваха и съответни въпроси към Гешев до каква степен са следствията против Божков, какво значи политическо решение, до какво са довели диалозите до момента и дали нещо ново се прави за изгонването.

Без формален отговор продължава да бъде и въпросът бил ли е освободен разследваният предприемач и какъв е бил статутът на задържането му, за който информацията до момента също е единствено от Гешев - един път импровизирано и един път публично, а след време основният прокурор самичък изрази удивление, че Божков е бил арестуван. Външно министерство пое ангажимент да ревизира данните за освобождението на 16 февруари, само че до момента отговор няма.

През последния месец, държавната пресслужба заяви за два телефонни диалога на премиера Бойко Борисов с престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян. Според формалната информация двамата са обсъждали обстановката с ковид в България и ОАЕ, ограниченията, сигурността на питателните доставки и строежа на колодрум в Шумен. Вторият диалог (на 17 април) беше незабавно откакто от България бяха изпратени и занесени персонално от икономическия министър Емил Караниколов 32 тона зеленчуци, месо и млечни артикули. Дарението беше от две частни компании, едната от които на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. В подмяна България получи съгласно формалното известие " 15 тона медицински консумативи маски, ръкавици, дезинфектанти и дрехи, както и храна ", само че уеб сайтът " Бивол "  разкри че към 10 тона са фурмите. По-късно Караниколов изясни, че медицинските материали в действителност били закупени от техните производители, откакто разбрали за потребностите в България. Много от въпросите към тази замяна и пътуването на Караниколов към този момент остават без отговор.

Гешев разяснява и обвиняването за съзнателно ликвидиране, което бе повдигнато на 22-годишния Кристиан Николов за злополуката, при която почина журналиста Милен Цветков, цитирайки книга на някогашния основен прокурор Никола Филчев.

" Ще изтъквам господин Филчев, не тъй като е бил основен прокурор, не тъй като сте му взимали изявление, не тъй като е висш арбитър, а тъй като е неоспорим престиж в региона на наказателното право, книгата му " Въпроси на наказателното право и правосъдната процедура ", където е изследвал в детайли субективната част на убийствата и телесните повреди ", сподели той. Гешев уточни, че защитаването на хипотезата за предумисъл при злополука е рядко срещано, а юристите постоянно се плъзгали по течението и възприемали по-лесното - квалификацията за ликвидиране по несъобразителност. Той определи коментарите на адвокати, че по този начин повдигнатото обвиняване ще бъде по-трудно за доказване в съда, като теза, употребена от анархо-либералните кръгове за пропагандна акция. За следващ път основният прокурор приказва за кръгове, без да ги посочва, а с цел да избегне съответни отговори и тематики.

" Кажете ми какво, в случай че не възможен предумисъл е да управляваш мощен джип след приложимост в границите на 24 часа на 4 типа упойващи субстанции, три от които са високорискови наркотични субстанции, да не спреш на алено, да караш със скорост може би по-висока от 100 км/ч. Евентуален предумисъл значи две неща - ти съзнаваш обществено-опасните последствия, няма по какъв начин да не ги е съзнавал, и допускаш, че те ще се случат ", сподели основният прокурор.

 

С изказванието, че не може да следи всички производства, Гешев се измъкна от отговор да разяснява за какво и майката на Николов е арестувана и счита ли, че в действителност му е дала ключовете в това положение. Той разяснява общо, че не можело родителите да не знаят какво вършат децата им.

На въпрос за поръчителите на побоя над журналиста Слави Ангелов, Гешев сподели, че с цел да бъдат оповестени съответни имена, би трябвало да има задоволително доказателства, а събраното все още не е задоволително. Той не беше питан и не разяснява упрекнатите и арестуваните, които бяха свързани с крайната секта измежду почитателите на " Левски " - " София Запад ".

 

 

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:

Лъжа 1: "Италиански духовник умря, откакто отстъпи респиратора си на по-млад пациент " - Манипулация в търсене на сензация . Оказа се, че 72-годишният пасторът дълги години е страдал от тежко заболяване и просто отказал машинката, тъй като я мразел. (истината виж тук https://petel.bg/BBS--Falshiva-novina-e--che-pastor-v-Italiya-e-pochinal--sled-kato-dal-respiratora-si-na-po-mlad-chovek__359373)

Лъжа 2 "Масови гробове за жертви на COVID-19 на остров Харт в Ню Йорк ". Манипулация . Всъщност, остров Харт от век и половина е обичайното място за безконечен покой на нюйоркчаните, чиито близки не са открити или не са се погрижели за своите мъртъвци. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--V-Nyu-York-ne-pogrebvat-v-masovi-grobove-pochinalite-ot-koronavirus--Poredna-manipulatsiya-e-__359712)

Лъжа 3 " 5000 медицински сестри умряли в Италия " . Абсолютно подправена вест, както и фотосите с ковчезите в Италия, които се оказаха от нещастието с потъналия през 2015 година транспортен съд със 700 бежанци от Либия в Лампедуза. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--5000-meditsinski-sestri-ne-sa-pochinali-v-Italiya-ot-koronavirus--BNR-se-izvinyava-za-nevyarnata-informatsiya__358574)

Лъжа 4 "Швеция се насочва към злополука ". Швеция не се насочва към злополука. (Истината виж тук https://petel.bg/SHvetsiya-prodalzhava-s-liberalniya-podhod-kam-koronavirusa--Kakvo-shhe-stane--ako-se-spravi-po-dobre-ot-ostanalite--__360254)

Лъжа 5 "Източна Европа се оправя по-добре от Западна с ковид ". Политическа операция на локалните държавни управления, с цел да натрупат рейтинг. Просто източноевропейските страни са с по-слаби здравни системи и по-слаба организация и вършат по-малко проби (Истината виж тук https://petel.bg/Zapadnite-medii-zapochnaha-da-razkrivat-istinata--Iztochna-Evropa---nyama-testove--ima-tsenzura-i-izkusheniya-za-diktatura__358072)

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР